IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fiat-Chrysler и Renault-Nissan – близо до сливане?

Двата концерна искат да се обединят, за да се справят по-добре със структурните предизвикателства на глобалната автомобилна индустрия

11:45 | 26.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианско-американският автомобилен производител Fiat Chrysler се стреми към силна информация и сътрудничество с френския конкурент Renault, като двете компании дори водят преговори за сливане, твърдят редица европейски медии. Според запознати източници обаче все още е рано да се каже, дали преговорите ще преминат във формално сливане.

По-рано Financial Times писа, че двата концерна искат да обединят силите си, за да се справят по-добре със структурните предизвикателства на глобалната автомобилна индустрия. И в момента са налице първи форми на сътрудничеството на двата концерна. Така например Renault произвежда някои ванове за Fiat Chrysler във Франция.

Споразумението може да доведе до присъединяване на Fiat Chrysler към съюза на Renault-Nissan-Mitsubishi в бъдеще. Твърди се, че преди да се свържe с Renault, ръководството на FCA е преговаряло за сътрудничество с PSA Group. Идеята е била двата концерна да започнат да споделят платформи за автомобили, което ще им позволи да намалят разходите си.  Офертата на Renault обаче включвала и други форми на сътрудничество и в крайна сметка така се е стигнало до разговори между двата производителя. Засега от френската компания отказват всякакъв коментар по темата, същото стори и говорител на Nissan. От FCA също не пожелаха да потвърдят информацията.

Главният изпълнителен директор на Renault Жан-Доминик Сенар вече заяви, че сливането с партньорите Nissan и Mitsubishi в момента не е на дневен ред. Първоначално ставало дума за подобряване на сътрудничеството между производителите на автомобили, заяви той пред радиостанция France Inter.

Дебатът за сливане на компании наскоро предизвика много вълнение. „В бъдеще можем да мислим за това спокойно“, добави Сенард. Архитект и двигател на тристранния съюз е бившият шеф на Renault и Nissan и Нисан Карлос Гон, който сега е обвиняем в Япония.

Nissan го обвинява във финансови нарушения. Според Гон обаче именно спорът за сливането е в основата на съдебните му неприятности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още