IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как гласуват политиците ни

Нашето бъдеще, нашата свобода и благоденствие ще зависят и от хората и идеите, които подкрепяме с гласа си, твърди Румен Радев

12:24 | 26.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът Румен Радев подава бюлетината си, след като е упражнил правото на вот. <em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Румен Радев подава бюлетината си, след като е упражнил правото на вот. Снимка: БТА

Екипът на Investor.bg ще следи всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота от България и от Брюксел. Първите резултати от екзит половете на социологическите агенции се очакват след 21 часа.

„Нуждаем се от единна, силна и социална Европа, която да взема навременни решения в интерес на своите граждани“. Това заяви президентът Румен Радев, който гласува на изборите за европарламент. „Нуждаем се от демократична България, силна с върховенство на закона и свободата на словото", заяви президентът, цитиран от "Фокус".

„Нашето бъдеще, нашата свобода и благоденствие ще зависят и от хората и идеите, които подкрепяме с гласа си", посочи Румен Радев и призовава всички българи да гласуват и да не оставят друг да избира тяхното бъдеще вместо тях. 

Масовото участие в тези избори е най-сигурният начин за неутрализиране на всеки опит за доминация на корпоративен, контролиран и купен вот, каза още държавният глава.
 
Заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев също упражни правото си на вот в София. Водачът на листата на „Демократична България“ заяви, че е дал гласа си за алтернативата, за смяна на това, от което сме недоволно и против връщането в миналото.  Кънев упражни правото си на глас и избра да гласува машинно и заяви, че се е почувствал в XXI век.

„Надявам се довечера всички да се почувстваме с една крачка по-близо до 21 в. за България", заяви Кънев.

„Гласувах за промяна и справедливост“, каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след като гласува в 48-ма секция в столицата.

„Българите да имаме своето достойно място там, да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем  второ качество храна, да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот. Разбира, се гласувах и за промяна и в България и за справедливост тук. На добър час на всички за промяната и справедливостта", категорична беше тя.

По традиция почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува в ранните часове в столичното 36 СУ "Максим Горки". Придружаван от охраната си от НСО, Доган отказа да прави изявления пред журналистите. Той е известен с изключително редките си публични изяви.

По същото време, но че във велинградското село Света Петка, гласува и вторият в листата на ДПС за евродепутати Делян Пеевски. Той също пристигна с охрана и подобно на Доган не направи изявление пред журналистите, макар че в коридорите на училището все пак коментира, че предпочита и „българския и европейския парламент“, с което предизвика учудване сред журналистите.

„Гласувах за мир, демокрация, толерантност, за по-достоен живот на всички ни в България и на младите хора“, каза пред журналисти в Кърджали лидерът на ДПС и водач на листата на партията във вота за членове за Европейски парламент Мустафа Карадайъ. Той гласува в 58-а секция в СУ "П.Р.Славейков", като предпочете да упражни вота си машинно, предава БТА.

Карадайъ каза още, че е упражнил правото си на глас, за да произвеждаме добри кадри за нашата икономика. „Гласувах за ускорено и догонващо развитие на страната, в рамките на Европа и ЕС“, каза още той и подчерта, че от партията му залагат на младите хора.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов гласува „за това в Европарламента в Брюксел да има истински български евродепутати, които да бранят България и да защитават нейните интереси“. Българският интерес трябва да бъде приоритет в Европа, а не като отидеш в Европа, да се опитваш да се правиш на европеец. Когато отидеш в Брюксел - било в Европарламента или Еврокомисията, твоята работа е да защитаваш българския интерес, а не да показваш колко добре говориш английски и как добре се разбираш с другите европейски чиновници, заяви Каракачанов.

Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки реши да изпробва как се гласува с машина, като уточни, че е взел това решение, защото технологиите се развиват много. "Гласувах за силна България в Европа на отечествата", каза още той. 

В Бургас лидерът на друга партия от националистическата коалиция - Валери Симеонов, заяви, че е гласувал за „смели и действени хора, които могат да влязат в огъня, за да свършат работа“. Той каза още, че гласува за Европа на нациите и че това гласуване не е за това каква Европа ще изберем. Европа ще бъде такава, каквато си я направим, добави той.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък цитира пред журналисти три каузи на партията му - анекс към договора с ЕС и повече пари за България, еднакви минимални пенсии и заплати за цяла Европа и отпадане на санкциите върху Русия. Сидеров допълни, че тези три каузи са компенсация за щетите от присъединяването на България към ЕС, при които бяха затворени част от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". "Сега ние искаме своето от ЕС - да си го върнем обратно и ще воюваме за това", каза още Сидеров. 

Сидеров каза още, че политиците имат вина за ниския интерес сред избирателите. "Трябва да направим така, че да върнем интереса им и да се чувстват ангажирани, когато гласуват", каза още той.  Лидерът на Атака каза още, че и на тези избори очаква да има купен и клиентелистки вот. „От 90-та година съм и участник и наблюдател в изборите - от първите демократични избори винаги е имало и купуване на гласове, винаги е имало и клиентелистки вот и сега ще го има", коментира още той, цитиран от БТА.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още