Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Трябва ли да се строят небостъргачи в София?

Необходимостта от „зелени“ високи сгради става все по-голяма, посочиха арх. Мануела Белова и Симеон Щебунаев, докторант в Birmingham City University

10
 
6
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
разбира се че трябва ... докато не си купи всеки 'Цецо' имот с личен асансьор до него, ще има нужда от небостъргачи !!!
Даже е редно да изсечем Витоша и да турим ститици небостъргачи на нея и да са толкова високи че у Македония да не грее слънце никога ! ... или поне до обед ;)
1
 
8
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
В момента закона позволява ли да се строят сгради с неограничена височина мякъде в България?
8
 
9
 
5
преди 1 година
Едва ли има по-безумна идея да тъпчеш небостъргачи в и без това претъпкания софийски център.
Който иска да добие бегла представа да отиде да се разходи в четвъртък, петък и събота вечер в тапата около Мол Парадайз - точно там искат да вдигат небостъргач малоумниците.
Изсмуканата от пръстите идея за "Споделените автомобили", която тресе тази млада и глупава архитектка, ще стане масова вероятно след поне 30 години, което означава, че ще обречем цяло едно поколение на мъки и страдания.
Вместо да мислим за небостъргачи, трябва да мислим за изместване на софийския център, пълен с гредоредни сгради отпреди войната, които ще се сринат напълно при едно земетресение дори само от 5-та степен, каквото скоро предстои,според сеизмолозите. Изместването на центъра може да стане в полето на север, изток и запад, където да изградим един изцяло нов град, с модерно планиране и технологии.
Друга безумна идея на въпросната архитектка е ДЪРВЕНИЯТ Небостъргач. Наистина, вече има една 30-етажна дървена сграда в Милуоки, приета наскоро, но това е изключително скъпа и рискова технология.
Далеч по-евтина и надеждна е технологията за Базалто-Фибърни Композитни Строителни Модули - в пъти по-здрави, по-леки и 20 пъти по-евтини от стоманата.
Освен това неръждаеми, негорими, водонепромокаеми, химически инертни, топлоизолиращи, UV-резистентни, 100% екологични и възобновяеми. Обработват се лесно, могат да се сглобяват (и разглобяват) от няколко човека ръчно, подобно на играта ЛЕГО. Могат да се изграждат цели многоетажни селища около София с висящи тропически градини, фонтани, водопади, под стъклени климатични куполи. https://basalt.alle.bg , https://smartcity.alle.bg
8
 
11
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тия са луди за връзване, София да не е Сингапур, място има предостатъчно из софийското ровно поле. Изтребвали са и небостъргачи, те нсе се възприемат еднозначно положително, към тях се прибягва когато е неизбежно или просто като предизвикателство и демоснстрация на нещо, което го няма в България. Литекс тауър е просто смешно название за нещо което няма как да е тауър, Накъдето и да я разчекнеш София, може би без южното направление е неизчерпаема, по евтино е да направиш добра инфраструктура и низко строителство, отколкото нещо което може да се срине а и е със съмнителени качества от гледна точна на здравословно пребиваване в него.
11
 
16
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като не искате небостъргачи, идете в гората да живеете.
7
 
13
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
"зелени сгради" съм виждал в Милано, но колкото и зелени да наш'те небостъргачи, няма място в София за тях.
Едно е геологията; второ са тесните улици и липса на възможност за поемане на по-голям трафик.
Не зная какво става с Гаранти коза в Младост, ама и без това задръстванията са ужасяващи!
То не е само да построиш дом или офиси (и те май са в повече), но трябва и подсигуриш всичката му там инфраструктура!
7
 
22
 
1
преди 1 година
тия двамцата докторанти май са завършили у Филиповци изгорелото както и Екипа на Бльомбург Буллгарристан щот всеки първокласник знае, че в София небостърчащи копттори не могат да виреят поради подпочвените води които имеме драги ми Тиквестори, тъй че ваще "зелени сгради" ше почекат малко или мое ги напрайте и да потърнат лекичко или трети вариант да налеете толко бетон, че да нема нищо зелено в тех и па ше потънат щот почвата е таквас .... :)) Ейй тъппаци още бай Тошката с БКПйците навремето искаха праят тия небостъргачи, НО поради котловината в която се намираме с тия извори отдоле не стааа