IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските избори показаха, че няма място за компромис във Великобритания

Най-добре представилите се партии на Острова са или тези, които настояват за твърд Brexit, или онези, които искат референдум за отмяна на целия процес

16:30 | 27.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Найджъл Фараж, след като станаха ясни резултатите от евровота във Великобритания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Найджъл Фараж, след като станаха ясни резултатите от евровота във Великобритания. Снимка: Ройтерс

Европейските избори, на които Великобритания бе принудена да участва, тъй като не можа да излезе навреме от състава на Европейския съюз (ЕС), показаха, че в страната няма място за компромис по Brexit.

Най-добре представилите се партии са или тези, които настояват за развод без споразумение, или онези, които искат референдум за отмяна на целия процес. В същото време лейбъристите и консерваторите отбелязаха най-лошите си резултати от десетилетия насам, като и двете партии така и не можаха да намерят единна партийна позиция в отговор на кризата, съобщава Bloomberg.

На този фон по-рано днес лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обеща да предостави на обществеността възможност да гласува върху каквато и да е било нова сделка за Brexit, преди да се стигне до излизане от блока. Това е и най-ясното заявление на опозиционния лидер, че би подкрепил втори референдум.

След гласуването стана ясно, че партиите, подкрепящи Brexit, надделяват спрямо тези, които са за оставането в блока, но въпреки това по-голяма част от избирателите са гласували за втори референдум, а не за развод без споразумение.

Подкрепящите Brexit партии са получили одобрение от 44%. От своя страна анти-Brexit партиите, които подкрепят допитването до избирателите, получават 40%. политическите сили, които не искат сделка имат 35% одобрение.

Изказването на Корбин бе направено, след като високопоставени представители от партита му апелираха за ново народно допитване. Един от тях дори призова партията да подкрепи оставането в ЕС, ако се стигне до там.

Лейбъристкият лидер обаче повтори своята позиция, че неговото предпочитание е за провеждането на нови общи избори.

„Което и да е било ново споразумение трябва да бъде подложено на обществено гласуване“, смята той.

Това е доста по категорично изказване от досегашната му позиция, която бе, че провеждането на референдум е оправдано, но само за предотвратяване на осъществяването на Brexit според исканията на торите или такъв без споразумение.

В същото време по-рано днес лидерът на партията Brexit Найджъл Фараж поиска да участва в преговорите по излизането от ЕС, след като новата му партия победи на изборите за Европейски парламент във Великобритания, предаде БТА.

Фараж предупреди, че ще обърне британската политика с главата надолу, ако му бъде отказано участие в преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

„Ние би трябвало да сме част от екипа сега, това е съвсем ясно", каза той.

Според него Великобритания трябва да напусне на 31 октомври, когато изтича сегашният краен срок за постигане на съгласие в британския парламент по споразумение за Brexit. Фараж предпочита излизане без сделка.

„Ако не напуснем на този ден, можете да очаквате Партията на Brexit да повтори тази изненада на следващите общи избори", заяви той.

Фараж спечели, възползвайки се от вълната на недоволство от провала на британския министър-председател Тереза Мей да изведе Великобритания от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
https://***.segabg.com/touche/tush-05282019
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Европейските избори показаха, че няма място за компромис във Великобритания Амчи да, компромисите имат място само при баллъците (в ЕС).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Asdf1234
преди 4 години
Няма оправия с британците.Крайно време е да се спре с машината за илюзии на някои европейци. Нека да си ходят островитяните и да си поемат по собствения път. Време разделно е настало. Може и да е за добро, както за нас, така и на тях. По живо, по здраво и без бой - разбира се ...Спираме да учим английски и връщаме отново немския и френския, като водещи, както е било преди 9 ти. Сега и на тях, ще им се наложи да учат чужди езици.. Ще се развият интелектуално доста по-бързо.. И така .... нещата са в реда на нещата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Mohave __
преди 4 години
Напротив . Не само във Великобритания , но и в целия ЕС има място за голям компромис ,протакане и услушване . Парализата е неизбежна на фона влошаващите се икономически параметри , а популистите чакат с нетърпение своя момент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още