IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските популисти обявиха Зелените за свои основни опоненти

Според „Алтернатива за Германия“ представянето на еколозите трябва да се възприема много сериозно

16:38 | 27.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йорг Мойтен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йорг Мойтен. Снимка: Ройтерс

Зелените станаха основен противник на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АГ), посочи днес съпредседателят ѝ Йорг Мойтен в деня след недотам убедителното ѝ представяне на изборите за Европейски парламент.

„Те са нашите основни опоненти, приемаме ги много сериозно, трябва да гледаме сериозно на опонент с такъв резултат", подчерта Мойтен, лидер на листата на крайнодясната германска партия, чиито възгледи са скептични по отношение на въпросите за изменението на климата. АГ получи на европейските избори 11 процента от гласовете - далеч след Зелените, събрали 20,5 на сто, и превърнали се във втора политическа сила в страната.

За да обясни тази разлика, той каза, че неговата партия е била разбрана „погрешно“ по темата за климата. „Това ни навреди", посочи Мойтен, като разкритикува онези, които обвиняват АГ в отричане на отговорността на хората за климатичните промени.

Става дума за това, че нямаме конкретни данни. Никога няма да кажа, че няма климатични промени, предизвикани от човека, но няма да кажа също, че има такива, посочи Мойтен. Казвам, че се съмняваме, добави крайнодесният политик.

Мойтен смята, че всички политици трябва да зачитат принципа за „ползата от съмнението“.

След притока на мигранти през 2015 г. АГ се съсредоточи върху антимигрантски и антиислямски теми, които ѝ позволиха да спечели близо 13 процента от гласовете на парламентарните избори през 2017 г.

Съвсем наскоро крайнодясната партия започна да се представя като застъпник на скептично настроените по въпроса за климатичните промени. Тя защитава шофьорите, като осъжда намаляването на замърсяващите емисии, и се подиграва на мобилизацията на младите по въпроса за климата.

Анализ на обществената телевизия ARD след изборите показва, че за германските избиратели страховете, свързани с климата, са се превърнали в приоритет: 46 процента са заявили, че въпросът е водещ при решението им за кого да гласуват - скок с 26 пункта в сравнение с изборите за Европейски парламент през 2014 г.

От своя страна германската партия „Съюз 90/Зелени" призна, че се оказва в нова роля на отговорност, след като за първи път се нареди на второ място на общонародни избори, предаде още БТА.

Съпредседателят на партията Роберт Хабек каза, че силното представяне на изборите за Европейски парламент е „смиряващо" и „неочаквано" и ще даде нова сила на дебатите за мерки за защита на климата.

„Виждаме пробудени надежди, които сега трябва да бъдат оправдани", заяви той пред репортери.

„Несъмнено можем да сме доволни, за кратко, но всички знаят, че трябва да постигнем резултати", каза Хабек.

Зелените се наредиха на второ място на европейските избори в Германия с 20,5 процента след консервативния блок на канцлера Ангела Меркел с 28,9 процента и социалдемократите с 15,8 процента.

Преди изборите имаше спекулации, че евентуален слаб резултат може да засили призивите сред социалдемократите за излизане от коалицията с Меркел.

Заместник-лидерът на християндемократите Армин Лашет каза, че резултатът е зов за пробуждане, но предупреди да не се предприемат незабавни действия срещу конкретни членове. Вместо това той настоя за по-силно съсредоточаване върху климатичните промени.

Зелените отхвърлиха въпросите за това дали ще се стремят към нови избори, като заявиха, че тяхното внимание е насочено към належащите теми, направили кампанията им успешна.

„Това беше гласуване за защита на климата", каза водещият кандидат на партията за Европейски парламент Свен Гиголд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
по цял свят зелените са продажни коппелета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Председателят на клуб "Земята е плоска" в Германия - Йорг Мойтен. се оправдава, че не бил казал земята да е плоска. Просто нямало достатъчно доказателства, че е кръгла!!! Да видимо е като седнеш на морският бряг, че хоризоната е леко кръгъл, но трябва точни измервания за това, от хора пратени от нашият клуб! Това, че не са с математическо образование е фалшива новина!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още