IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските министри на ЕС: Преговорите вече зависят от САЩ

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом призна, че двете страни остават на противоположни позиции за намаляването на митата

21:14 | 27.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите между ЕС и САЩ, които биха могли да предотвратят налагане на американски мита за европейски внос, са постигнали известен напредък, но Вашингтон трябва да реши дали иска да преговаря с Брюксел за общо премахване на вносните мита. Това заявиха днес министрите на търговията от ЕС след среща в Брюксел, информира Ройтерс, цитиран от БТА.

Европейските страни миналия месец дадоха зелена светлина за начало на формални търговски преговори със САЩ в две насоки - намаляване на митата за промишлени стоки и улесняване на компаниите как да показват, че продуктите им отговарят на стандартите на европейския и американския пазар.

Страните са постигнали напредък по втората тема - оценката за съответствие, както и при обсъждането на потенциала за регулаторно сътрудничество, чрез което би могло да се избегне необходимостта от тестове от двете страни на Атлантика, посочи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя обаче призна, че двете страни остават на противоположни позиции за намаляването на митата. По думите й САЩ искат да включат в евентуална сделка селскостопанските продукти, а ЕС се противопоставя.

"Топката за започване на тези преговори сега е в полето на САЩ", каза Малмстрьом.

Европейските министри на търговията са обсъдили и друга сфера на напрежение със САЩ - политиката на Вашингтон да блокира назначенията в апелативния орган на Световната търговска организация (СТО).

Органът, който разрешава спорове между членките на организацията, се очаква да бъде парализиран в края на годината, когато трябва да се оттеглят двама от тримата му оставащи в момента членове. За работата по всяко дело са необходими трима съдии и поради тази причина структурата няма да може да функционира.

Европейските страни са се съгласили, че Европейската комисия трябва да се обърне към други членки на СТО в търсене на временно решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още