IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост

Около 4% от работещите българи са били на временна работа през миналата година, показват данни на Евростат

08:40 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Евросъюза за временно наемане на работници през миналата година. 

Страната ни е с дял едва от 4% на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14%, съобщава БТА. 

Така според данните на статистиката у нас през миналата година е имало около 130 хиляди временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран във възрастовата група 25-55 г. - близо 100 хиляди души.

Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование - тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование - 80 хиляди, със средно - около 40 хиляди и с висше - близо 10 хиляди. Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора "сезонност". 

Факторът "сезонност" остава като един от определящите на пазара на труда, като само за последните няколко години се отчита значителен брой на работещи на временна заетост, предимно в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и др. 

Така например през 2016 г. сезонно наети са били около 24 хиляди души, през 2017 г. около 22 хиляди, а през 2018 г. - приблизително 25 хиляди.

Според експерти пазарът на кадри с недобра квалификация е значително стеснен, докато се наблюдава тенденция за търсене на специалисти с висока квалификация - технически и инженерни кадри, лекари, медицински сестри, както и професии, които изискват висока компетентност. 

Така например заетите у нас лица с висше образование през м. г. са били малко над 1 милион души, докато със средно образование те са били около 1,8 млн. души, а с основно или по-ниско образование - около 400 хиляди души, тоест 2/3 от работещите българи са били със средно или ниско ниво на квалификация.

Близо всеки трети работник в Испания през 2018 г. е бил с договор на временна заетост (приблизително 28%), показват данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с временна заетост е отчетен в Полша - 24 на сто, Португалия - 22 на сто, Холандия - 21 на сто, Хърватия - 19 на сто, Италия - 18 на сто и др.

На обратния полюс най-малък дял на лица с временна заетост е отчетен в Румъния - 1,1 на сто, Литва (1,6 на сто) , Латвия (2,7 на сто), Естония (3,5 на сто) и България - 4 на сто, показват данните на Евростат.

В ЕС като цяло делът на служителите на временна заетост е по-висок сред по-младите служители. За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43 процента, в сравнение с 12 на сто за лицата на възраст от 25-54 г. и около 7 на сто за лицата на възраст от 55-64 г. 

Делът на жените на възраст между 15 и 64 години на временна заетост в ЕС през 2018 г. е бил 15%, в сравнение с 14% при мъжете.

При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония - 15 на сто, следват Сърбия – 14%, Турция – 12% и Гърция – 11%, (при данни на Румъния – 1% и България - от 4 на сто), сочат данните на Евростат.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още