IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високият дълг на Италия може да ѝ струва 3,5 млрд. евро

ЕК обмисля да предприеме първи стъпки за започване на процедура по прекомерен дълг още следващата седмица

12:14 | 28.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия разглежда възможността да стартира дисциплинарна процедура срещу Италия още следващата седмица заради невъзможността ѝ да ограничи нивата на дълга си. Това може да принуди страната да заплати сума от 3,5 млрд. евро, посочва държавен представител, запознат с въпроса, пред Bloomberg.

Мярката е възможно да бъде взета в рамките на процеса по мониторинг на бюджета, извършван от Европейския съюз, и да бъде въведена още на 5 юни. Това ще представлява ново ескалиране на конфликта между Брюксел и Рим, което доведе до сътресение на пазарите в Европа през 2018 г.

След новината цената на италианските облигации се понижи, като доходността по 10-годишните държавни цeнни книжа достигна 2,705%. Еврото на свой ред продължи да отслабва спрямо долара, достигайки цена от 1,1187 долара.

Италианският вицепремиер и де факто политически лидер на страната Матео Салвини заяви в понеделник, че ще се противопостави на европейските искания при изготвянето на следващия бюджет на страната. След европейските избори в края на миналата седмица неговата партия „Лига“ се оказа първа политическа сила, измествайки настоящия по-голям коалиционен партньор в управлението – движението „Пет звезди“.

„Разбрах, че предстои писмо на Европейската комисия за италианската икономика“, заяви Салвини в Милано. „Смятам, че италианците дадоха на мен и правителството мандат за повторно напълно спокойно и конструктивно обсъждане на параметрите, които доведоха до безпрецедентната нестабилност на работните места, безработицата и тревожността“, заяви той.

Препоръките на ЕК ще са само една от множеството стъпки в един дълъг процес, при който страните от общността ще трябва неведнъж да дават своята позиция по въпроса. Финансовите министри от блока ще трябва да подпишат препоръка за процедура при прекомерен дефицит, при която може да бъде поискан „необлагаем с лихви депозит“ от до 0,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – около 3,5 млрд. евро.

Европейските финансови министри ще трябва да заявят дали са съгласни с предложенията на комисията, което най-вероятно ще се случи на следващата им среща в началото на юли. Ако Италия не спази искането за депозита, то това ще е нарушение на европейското законодателство.

В рамките на европейските фискални правила членовете на блока трябва да поддържат дефицита си под 3% от БВП. При съотношение на дълга от 132% от производството той е близо два пъти над ограничението на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 4 години
Цели 3.5 милиарда загуби заради 2.3 трилиона дългове.. смях в залата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
А не знаят ли , че тези дето налагат глобата , че те ще я плащат , както и целия останал дълг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още