IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преференциални гласове ще осигурят на Хайнц-Кристиан Щрахе мандат в ЕП

Въпреки скандалът, който струва управлението на правителството, бившият вече вицеканцлер изглежда ще отиде в ЕП

11:39 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният персонаж в политическия скандал в Австрия от последната седмица – бившият вече вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който напусна всички партийни и държавни постове и хвърли Австрия в правителствена криза, може да седне в депутатско кресло в новия Европейски парламент.

Щрахе е получил достатъчно преференциални гласове, за да се класира за депутатски пост, съобщи БТА.

Поставен на неизбираемото 42-о място в листата на своята Австрийска партия на свободата (АПС), само седмица след аферата от Ибиса, той може да мине напред благодарение на поддръжката на твърдите си почитатели.

Ако над пет процента от подкрепилите АПС са гласували преференциално за Щрахе, той ще заеме един от трите мандата на партията в Европейския парламент. Според данни на АПА Щрахе вече е събрал 40 000 гласа - много над необходимите 33 000.

Не е ясно обаче дали той ще приеме мандата, говорителят на новия лидер на АПС Норберт Хофер не е пожелал да направи изявления пред вестник "Курир", като се е ограничил да каже само, че „както при всички избори, мандатът е личен“.

На своята страница във Facebook Щрахе е написал, че ще приеме мандата, но малко по-късно е изтрил своя пост.

В понеделник австрийското парвителство не можа да оцелее след вот на недовериеПредложението на социалистическата партия (SPÖ ) получи мнозинство от гласовете. Това беше първият успешен вот на недоверие в австрийската парламентарна история, внесен след сътресенията в кабинета заради т. нар. скандал „Ибисагейт“.

Това е вторият силен политически отзвук по-малко от 24 часа, след като бяха обявени първите резултати от повечето страни в ЕС, където имаше избори за Европейския парламент.

Резултатът не е изненадващ, защото крайнодясната Партия на свободата обяви, че ще подкрепи вота, а социалдемократите изложиха в серия публикации в Twitter мотивите си да не подкрепят канцлера. Курц ще остане на длъжността временно.

Новият канцлер трябва да бъде избран до 11 юни с мнозинство в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още