IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона въвежда най-агресивния контрол върху наемите на жилища в Испания

През последните пет години те са поскъпнали с 2,3%

14:22 | 28.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

След като цените на жилищата се увеличиха с над 50% през последните пет години, властите в Барселона въвеждат най-агресивния контрол на наемите в Испания, съобщава Bloomberg.

Според указ, публикуван миналата седмица, собствениците на имоти ще трябва да преговарят по договори за наем въз основа на референтни цени, определени за всеки имот в кварталите, смятани за най-желани. Регулацията следва задействан през март закон на национално равнище, определящ лимит на годишното повишаване на наемите до темпа на инфлацията, която в момента е 1,5%.

Най-горещите имотни пазари в Испания – Мадрид, Барселона, Страната на баските и Валенсия, привлякоха през последните години капитали от чуждестранни инвеститори като Blackstone Group и Cerberus Capital Management, а хиляди собственици на имоти превърнаха апартаментите си за целогодишно отдаване под наем в туристически жилища. Прогресивните партии, които установиха контрол върху градските съвети, смятат, че повишаването на наемите до голяма степен се дължи на чужденците.

Кметът на Барселона Ада Колау, която подкрепя правата на наемателите, загуби изборите в неделя, а победителят от партия Републиканска левица на Каталуния също е за контрол на наемите. Едва около 15 юни ще стане ясно дали новият градоначалник има достатъчно съюзници от по-малките партии, за да осъществи промяната.

Правилата са били написани от правителството на Каталуния и позволяват сходен контрол върху наемите в по-малките градове на региона, въпреки че повишаването на наемите се отнася до голяма степен за по-големите градове.

Повечето селски области и по-малки градове все още не са се възстановили напълно от срива на имотния пазар между 2008 и 2013 г. На национално равнище наемите са се повишили с 2,3% през последните пет години, а инфлацията за същия период е достигнала 3,4%, сочат данни на Националния статистически институт.

Мадрид, Барселона

„Само двата най-големи града, Мадрид и Барселона, са достигнали предкризисните нива. Там е съсредоточен натискът върху цените“, казва Пабло Фернандес де Мостейрин, имотен анализатор в Renta 4 Banco в Мадрид.

Новите правила в Каталуния предвиждат изключения за ново строителство и луксозни апартаменти с удобства като плувни басейни и градини. И не дават право на наемателите да предоговарят договори, които надхвърлят новите тавани.

Някои икономисти и строителни предприемачи казват, че контролът няма да защити особено средната класа, тъй като заплашва да тласне повече апартаменти в Мадрид и Барселона към пазара на краткосрочни наеми на жилища за туристи. Общият брой на обявите в Airbnb и HomeAway/Vrbo в средиземноморския град е нараснал през годините до около 20 хил. миналия месец, сочат данни на компанията Airdna в Денвър.

Беатрис Торибио, директор на отдел „Изследвания“ в имотния сайт Fotocasa, казва, че не е толкова просто. Макар че все повече собственици на имоти отдават апартаментите си под наем на туристи, банките също са по-строги след кризата, като тласкат наемите нагоре, тъй като потенциални купувачи се озовават на пазара на жилища под наем.

„Обвиняват туристите и чуждестранните инвеститори, но все повече хора наемат вместо да купуват жилища. Откакто започна възстановяването, банките не дават толкова лесни условия по ипотечните заеми“, казва Торибио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
това е добра регулация ... като цяло подрепям регулации върху пазара на жилищните имоти, не е редно да се търгува с тях така свободно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още