IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите излязоха от ледниковия период, но ще се разгорещи ли още пазарът?

Изненадващото съживяване идва след болезнената за пазара 2018 г., когато стойността на биткойна се срина с почти три четвърти

08:31 | 29.05.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Криптовалутите, класът активи отписани от повечето инвеститори след огромния спад в цените, отново се върнаха в полезрението на инвеститорите, пише в свой анализ Financial Times. И въпреки че е ясно, че в момента търсенето на цифрови пари расте, все още има играчи – както физически, така и институционални, които само наблюдават случващото и се задават редица въпроси – от това дали интересът е временен до това дали са изпуснали момента да влязат на пазата.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута биткойн достигна най-високото си ниво за годината на 27 май, когато в размките на ден поскъпна с 10% до близо 9 хил. долара. Така от началото на годината ръстът в цената й е със 140%, 70% от които само през последния месец.

Лайткойн се разписа с повишение в стойността си с около13% в рамките на първия ден от седмицата, като от началото до януари до сега е поскъпнал с общо над 290%. Етерът, втората по големина криптовалута, скочи със 110% през тази година.

Ръстовете напомнят за сериозното повишение на цените по време на бума на криптовалутите в края на 2017 г. Така в момента биткойнът и другите криптовалути стават част от рисковите активи, които трупат сериозна преднина, която е подхранвана и от сигналите за допълнително разхлабване на паричните политика от страна Федералния резерв и Европейската централна банка, посочва Financial Times.

Изненадващото съживяване идва след болезнената за пазара 2018 г., когато стойността на биткойна се срина с почти три четвърти, като в същото време и много хендж фондове, инвестиращи в криптовалути, отбелзяха огромни загуби.

„Зимата на криптопазара си отиде“, коментира Мануел Ернесто де Луке Мунтанер, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Люксембург компания Block Asset Management. Според него търсенето от страна на институционални купувачи и фондове за рисков капитал е спомогнало за повишаване на цените през тази година.

„Един от факторите, който доведе до сериозните ръстове в цените на почти всички криптовалути, е завръщането на страха сред инвеститорите и спекулантите да не бъде изпуснато следващото покачване“, коментира за investor.bg Ивайло Чаушев, старши дилър в „Делтасток“ АД.

Уебсайтът 99bitcoins, който събира цитати от коментатори, предсказващи смъртта на дигитална валута, регистрира 93 некролога за биткойна през миналата година и общо 259 от декември 2010 г.

През тази година обаче има признаци за нарастващия интерес към криптовалутите и блокчейн технологиите. Например, Facebook все още проучва възможността да създаде нова дигитална валута, докато JPMorgan Chase разкри плановете си да позволи на корпоративните си клиенти да прехвърлят „JPM Coins”  между сметките си чрез блокчейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
ivailojelyazkov
преди 4 години
Ан***лния лигльо aввa пак се изказа неподготвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
А всички кадърни програмисти работят за ЦРУ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
господин ултратъп пропаднал *** , нима твърдите че най-кадърните програмисти в света са американски ? ... вашия господар, ще ви бие и няма да ви даде водка тази вечер !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
"господин ултратъп пропаднал *** , биткоина е азиатска измишльотина,"Ултранаивен,а този, който е набеден за автор на биткойна,някой жив виждал ли го е?Такава нова технология (тогава беше нова) се твори от колективиултракадърни програмисти.Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
Sakamano
преди 4 години
Явно имаш предвид китайското подразделение на ЦРУ, защото там са повечето от копачите на криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
khao
преди 4 години
господин ултратъп пропаднал *** , биткоина е азиатска измишльотина, а на ЦРУ ако им трябват долари, защо просто не си напечатат ?Ае да почнеш да мислиш поне малко в лъжите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Как върви далаверата.На ЦРУ му трябват пари за черната каса за цветни революцийки и пр. семки и бонбонки.Всички световни демократични и независими медии започват да пишат смело и безотговорно! Няма значение какво, само да се споменава думата:биткойн.ЦРУ кешират и после всички могат да млъкнат.Като не се говори за биткойн, т.е. като няма реклама, пазара започва да тласка "виртуалните валути" към тяхната реална стойност, т.е. НУЛА.И така докато пак на ЦРУ не му дотрябва кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още