IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Чехия: „Северен поток 2“ отговаря на нашите национални интереси

Газопроводът е икономически изгоден за Чехия, заяви Милош Земан

21:15 | 28.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Чешкият президент Милош Земан е на мнение, че изпълнението на плановете за строителство на газопровода "Северен поток-2" съответства на националните интереси на страната му. Това той заяви днес на конференция за политическите приоритети на Чехия, предаде ТАСС.

"Северен поток-2" е икономически изгоден за Чехия, подчерта той.

Разбирам огорчението на нашите полски приятели, защото газопроводът минава по дъното на Балтийско море. Заради това (Полша) не може да получава такса за транзита на (руски суровини). И определено не виждам причина "големият задокеански брат" (САЩ) да се налага да се изказва по темата дали този газопровод трябва или не трябва да обслужва целите си, каза Земан.

Той отхвърли като икономически нецелесъобразна възможността за внос на втечнен газ от САЩ. "Проблемът е, че този втечнен газ е поне с 30 процента по-скъп от (руския газ) в природното му състояние. Всичко зависи от цената. Разликата в цената е твърде голяма, за да се пренебрегне", подчерта президентът.

По думите му заинтересоваността към получаване на руски газ е конкретен пример за чешките национални интереси в икономическата област.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още