IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на жилища в Лондон предлагат все по-големи отстъпки

Средната отстъпка е скочила до 7,6% през първото тримесечие на 2019 г.

12:26 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Купувачите на жилище в Лондон получават най-големите отстъпки през последните най-малко шест години, сочат данни на имотния сайт Zoopla, цитирани от Bloomberg.

Средната отстъпка от цената на жилище в 13 квартала на Лондон е скочила до 7,6% през първото тримесечие спрямо 7% година по-рано, показва информация на Zoopla. През последните години жилищният пазар в британската столица пострада заради въвеждането на нови данъци и несигурността около Brexit.

„Жилищният пазар в Лондон преминава през процес на преоценка след дълъг период на бърз растеж“, казва Ричард Донъл, директор на отдел „Изследвания“ в Zoopla. “Преоценката все още продължава, но натискът към понижение на цените става по-умерен“, допълва той. Лондон Лондон

Въпреки че средната отстъпка продължава да расте, в някои квартали има признаци, че намаляването на цените започва да се успокоява. През април над половината от кварталите в Лондон, следени от Zoopla, се отбелязали спад на процента на обявите с понижена офертна цена спрямо година по-рано.

В Кенсингтън и Челси например делът на имотите, които се предлагат с отстъпка, почти не се е променил миналия месец спрямо същия период на миналата година. За сравнение през април 2018 г. той нарасна с над 5% спрямо спрямо април 2017 г.

В същото време отделно изследване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAEA) установи, че броят на договорените продажби от брокери през април е достигнал най-високото си равнище от октомври 2018 г., като продажбите на купувачи на първо жилище се увеличават.

Според данните, цитирани от онлайн изданието propertywire.com, броят на договорените продажби е нараснал от седем на имотна агенция, членуваща в асоциацията, през март на осем през април. На годишна основа броят на имотните трансакции остава непроменен.

Броят на наличните имоти в имотна агенция, членуваща в асоциацията, е намалял през април на 35 спрямо 37 през март. Но на годишна основа предлагането на жилища е нараснало, като през април 2018 г. налични за продажба са били само 33 имота.

След ръста на търсенето през март броят на регистрираните хора, търсещи жилище, е намалял с 10% през април от 296 на 265 на имотна агенция, а на годишна основа търсенето е на най-ниското си ниво за месеца от април 2008 г., когато средно на имотна агенция са били регистрирани 237 души, търсещи жилище.

Делът на продажбите за купувачи на първо жилище е нараснал леко през април до 27% спрямо 26% през март, а на годишна основа е отчетено повишение от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още