IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава спадането на доходност на държавните облигации

Тя може да бъде предупредителен знак за по-рисковите активи, ако издава съмнения за състоянието на икономиката

20:15 | 05.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Инвеститорите по цял свят натиснаха доходността по държавните облигации близо до многогодишни дъна, отразявайки растящото безпокойство, че глобалният икономически растеж се забавя, пише Дейниъл Кругър за Wall Street Journal.

Доходността на държавните облигации, която спада с увеличението на цените им, се понижи през последните седмици в отговор на множество фактори, в това число неубедителни икономически данни, геополитическо напрежение и знаци за предпазливост от Федералния резерв.

Макар и малцина да виждат задаваща се рецесия, много инвеститори се тревожат, че икономическият растеж може да се забави, след като ефектът от данъчните съкращения на Тръмп избледнее, компаниите намалят разходите си, а по-високите мита ограничат глобалната търговия.

Спадащата доходност по държавните ценни книжа (ДЦК) може да бъде предупредителен знак за по-рисковите активи (каквито са акциите например), ако тя издава съмнения за състоянието на икономиката.

Доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК миналия вторник достигна 2,27% - най-ниското ниво от септември 2017 г. Индексът на водещите 30 щатски компании Dow Jones Industrial Average пък се понижи с 0,9% след пет поредни негативни седмици – най-дългата такава серия от юни 2011 г.

Инвеститори и анализатори се опитват да разберат причините за спадащата доходност по облигациите, след като ДЦК се възприемат като барометър за икономическото настроение и са основа за определяне на лихвите за най-различни заемополучатели.

Намаляващата доходност по държавните облигации също така може да подкрепи акциите (като алтернативна инвестиция – бел. ред.) и растежа чрез по-ниската цена на кредита.  Спадът в доходността на ДЦК вече направи по-лесна покупката на жилища, след като средната лихва по 30-годишните фиксирани ипотечни заеми в САЩ спадна с почти половин процентен пункт от началото на годината до 4,06%.

Растящата доходност по ДЦК разтърси финансовите пазари миналата пролет, когато инвеститорите се тревожеха, че Фед ще вдигне краткосрочните лихви твърде много, спъвайки растежа. Сигналите от централната банка по-рано през годината, че тя ще се въздържи засега от повишаване на лихвите, подкрепиха акциите до рекордни нива.

Сега обаче инвеститорите имат нови въпроси относно икономиката и плановете на Фед, като някои от тях споделят, че намаляват рисковите си експозиции.

Макар основните борсови индекси да се понижиха наскоро, акциите на компаниите за комунални услиги и недвижимости, които носят стабилна доходност като облигациите, отбелязаха леки повишения през последните 30 дни.

Освен това вече няколко пъти тази година доходността на 10-годишните ДЦК спадна под тази на тримесечните – феномен, известен като обърната крива на доходността, който обикновено предшества рецесиите. 

Някои инвеститори все повече залагат, че Федералният резерв може да понижи лихвите с цел да удължи икономическата експанзия. 

 „Страховете от рецесия са налице и се калкулират в доходността на ДЦК”, коментира Прия Мисра, ръководител лихвени стратегии в TD Securities.

Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Хубу де - ама и акцийките: нагоре. Протекционистическата политика на Доналд може и да е неособено добре за търговията, но е най-доброто за щатската икономика, изнемогваща злочесто под ударите на китайският дъмпинг.Самият факт, че акции - нагоре - показва, че ного инвеститори разбират и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още