IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволството на Меркел от наследничката ѝ я кара да промени плановете за пенсия

Изглежда канцлерът няма намерение да се разделя с поста си в скоро време

12:59 | 29.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Анагрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Анагрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел се е отказала от надеждите, които даваше на своята наследничка, и още по-решително остава на поста си, изправена пред нарастващата заплаха за криза в управляващата партия.

Меркел е взела решението, че Анегрет Крамп-Каренбауер – която я наследи като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) през декември, не е подходяща за най-високопоставената позиция в държавата, посочват двама източници на Bloomberg. В резултат на това канцлерът е по-решена от всякога да остане на власт до края на своя мандат през 2021 г., посочват запознатите.

На въпрос по време на пресконференция в Брюксел във връзка със съобщението на Bloomberg Меркел отговори, че това са „глупости“ и заяви, че не иска да коментира повече въпроса.

През последните месеци АКК, както е известна Анагрет Крамп-Каренбауер, се смъкна надолу в социологическите проучвания, раздрани партията си с неуспешните опити да ускори оттеглянето на Меркел, а в неделя трябваше да понесе удара на най-лошите резултати на ХДС на национални избори.

Неспособността на АКК да поеме ръководството на страната в свои ръце остави партията в хаос, като ръководството ѝ ще се срещне на 2 и 3 юни, за да направи разбор след лошото си представяне на евровота.

Очертава се сконфузна среща между Меркел и някогашното ѝ протеже - Крамп-Каренбауер свика срещата на ръководството, без да предупреди Меркел предварително и според запознатите е целяла да окаже натиск върху канцлера, за да се оттегли. АКК също така ядоса канцлера и с това, че се е обърнала към нейните врагове в ХДС.

Според източниците Меркел се е отказала от намерението си да изразходва политически капацитет, за да помага на Крамп-Каренбауер. Нейните възможности за повлияване на движението на партията обаче вече са относително по-ограничени. Запознатите допълват още, че натискът върху Меркел за оттегляне тепърва ще нараства с увеличаване на политическите неволи на нейното бивше протеже.

Според един от тях посоката, в която ще поеме партията, е изцяло отворена и е напълно неизвестно какво ще се случи с нея след 2021 г.

С отслабването на шансовете АКК да поеме канцлерския пост надпреварата за това кой да бъде избран за кандидат на ХДС за поста се превръща в повторение на битката от миналата година за наследник на Меркел в партията.

Умереното крило в ХДС може и да спечели с избора на АКК за партиен лидер, но влиянието на канцлера върху процеса ще е доста по-ограничено втория път. Това може да отвори вратите пред консервативния Фредерих Мерц или по-либерално настроения Армин Лашет.

Според последни социологически проучвания на телевизия ARD одобрението за Крамп-Каренбауер е намаляло с три процентни пункта до 36%. Това е най-ниското му ниво, откакто тя стана лидер на ХДС и е с почти 20 пункта зад това на Меркел.

АКК трябваше да внесе свежа кръв в ръководството на партията и да й даде тласък на изборите след 18-годишното управление на Меркел. Вместо това подкрепата за ХДС и нейния сестрински баварски Християнсоциален съюз (ХСС) спадна със 7 процентни пункта на европейските избори, понижавайки се под прага от 30%. Голяма част от избирателите на партията се обърнаха към Зелените, които удвоиха подкрепата си до над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Whitestar
преди 4 години
В обстановка на нестабилна Европа, по отношение бъдещ Брексит и управлението на Франция, несигурната финансово Италия, все по-ясно се очертава Германия. Това вероятно ще спомогне за оставането на Меркел в политиката, макар и на втори план. Дано е за добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още