IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Увеличеното влияние на "зелените" в ЕП ще застраши бизнеса

Икономиката на ЕС страда заради еколози, които вземат решения на местно равнище, смята Велев

17:30 | 29.05.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Европейският съюз (ЕС) страда от години насам заради еколози, които вземат решения на местно равнище, вместо да целят глобални промени, които да се отразят цялостно положително на околната среда, смята председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, коментирайки темата в сутрешния блок „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Увеличеното влияние на „зелените“ партии в Европейския парламент (ЕП) несъмнено ще застраши бизнеса. Проблемите с екологията трябва да се решават на глобално равнище, а не като се убива европейската индустрия. Европа генерира 10% от парниковите газове и има най-амбициозни планове за тяхното намаляване. В глобален план това няма да промени особено околната среда, но със сигурност ще доубие индустрията“.

Планът „Индустрия 2030“ предвижда някои промени, с които да не се ощетява до такава степен икономиката на „Стария континент“, но в миналото е имало и редица други подобни общоевропейски решения, които не са носили очаквания резултат, смята Велев.

„В „Индустрия 2030“ се предвиждат цифровизация, по-добро регулиране, ролята на иновациите и т.н. Това, което липсва, са човешките ресурси – умения и образование на хората“.

Васил Велев отбелязва, че от 2010 г. насам компаниите еднорози в ЕС са 3 пъти по-малко от тези в Китай и 5 пъти по-малко от САЩ, което е ясен знак за изоставането на икономиката. Като основна причина той посочва екологичните решения, които гонят индустрията от континента, а с нея се отдалечава и сферата на иновациите.

„България е на 122 място в света по наемане на висококвалифицирана работна ръка. Затова полагаме усилия за реформи в образованието. В следващите 20-25 години няма как да се развиваме устойчиво, ако нямаме добре регулирана трудова емиграция и внос на човешки ресурси“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Повечето от "зелените" всъщност са антикапиталистически и антиглобалистки движения, които под маската на екологични организации се опитват да постигнат целите си. Ако се доберат до властта могат да прокарат закони, които наистина силно да навредят на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
За кое?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
изобщо не е прав, мисли само през своята си гледна точка... заради хора като него зелените и други крайни формации печелят толкова много гласове и ще печелят още повече ... уви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Sakamano
преди 4 години
В случая има право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Робовладелеца Велев в поредния монолог. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
слушането на този чоеек увеличава желнието ми да се гласувам за зельоните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още