IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел опроверга твърденията, че е недоволна от новата лидерка на ХДС

Управляващите консерватори отбелязаха най-лошия си резултат на евроизборите в неделя от Втората световна война насам

16:15 | 29.05.19 г.
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел опроверга твърденията, според които тя стигнала до заключението, че лидерката на Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер не е годна да управлява държавата, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

През декември миналата година Меркел заяви, че няма да се кандидатира за пети мандат като канцлер и предаде лидерския пост в ХДС на Крамп-Каренбауер. Управляващите консерватори обаче не възстановиха позициите си в проучванията на общественото мнение и на евроизборите в неделя отбелязаха най-лошия резултат на избори от Втората световна война насам. Въпреки, че консервативният блок излезе на първо място на евроизборите с 28,9 на сто, това е сериозен спад в сравнение с резултата от 35,4 на сто преди четири години.

Крамп-Каренбауер не се радваше на гладък старт. Неотдавна тя направи гаф с отговора на публикувано точно преди евроизборите видео в Youtube, критикуващо нейната партия.

Както съобщи Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници, Меркел е решила, че лидерката на ХДС не е подходяща за канцлер.

"Мога само да кажа, че това са глупости", отговори Меркел. "Всички, които познавам в ХДС, защитават свободата на изразяване като фундаментално право. Няма никакви съмнения в това", подчерта канцлерката.

Критиците на Крамп-Каренбауер я обвиниха, че поставя под съмнение свободата на словото онлайн, след като тя сравни публикуваното в Youtube видео с печатните медии и попита какво ще стане, ако редактори на вестници отправят призив да не се гласува за някоя партия точно преди изборите, припомня АП.

По-късно Крамп-Каренбауер отрече да иска надзор над изразяването на мнения онлайн, припомня ДПА.

Други лидери на ХДС също застанаха зад партийната водачка. "Смятам за плашещо озверяването на езика в Youtube, но и в социални канали като Twitter и Facebook", заяви пред в. "Райнише пост" Карстен Майер-Хедер, лидер на Християндемократическия съюз в Бремен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още