IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Турция се отдалечава все повече от членство в ЕС

Комисията публикува най-критичния си доклад за напредъка на Анкара по пътя към членство в съюза

20:38 | 29.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможността Турция да се присъедини към Европейския съюз намалява, съобщи Европейската комисия и обвини авторитарното управление за влошаването на икономиката и на условията в съдилищата и затворите, предава Ройтерс.

Кандидатурата за присъединяване към най-големия търговски блок в света на Турция, която все още е смятана за съюзник в областта на сигурността, е замразена заради „ново сериозно отстъпление“ в областта на човешките права, съдебната система и икономическата политика, съобщи Комисията в годишния си доклад за напредъка на страната.

Докладът, който правителствата на страните членки на ЕС трябва да одобрят през юни, засилва нарастващото усещане на Запад, че Турция се отклонява тревожно от пазарните реформи от началото на новия век в момент, когато президентът Реджеп Ердоган заздравява властта си.

Репресии след проваления опит за държавен преврат през юли 2016 г., промяна към подлежаща на слаб контрол президентска система на управление и по-близки отношения с Русия безпокоят както западните лидери, така и финансовите пазари и доведоха до срив на стойността на лирата.

„Турция продължава да се отдалечава от Европейския съюз“, отбелязва Комисията в доклада си за напредъка на Анкара към членство. Страната официално пое по този път през 2015 г.

„На практика преговорите са в застой“, допълва Комисията по отношение на Турция, която е член на НАТО и споделя обща граница с Ирак и Сирия.

Турското правителство, което заяви, че е жертва на антимюсюлманските настроения в ЕС и оправда репресиите със заплахата от страна на бунтовници в страната и в чужбина, разкритикува доклада.

„За нас не е възможно да приемем несправедливи и непропорционални критики в доклада. Има някои неверни забележки в него за дистанциране на Турция от ЕС. Турция остава твърдо на позицията си“, заяви заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакчъ на пресконференция в Анкара.

Въпреки че години наред Анкара получава остри доклади от Комисията, нито един не е бил толкова критичен в толкова много области, включително паричната политика, публичната администрация и борбата с корупцията, каквото според Брюксел болезнено липсва.

Според ЕК свободното слово и свободата за организиране на протести са били ограничени, местната демокрация е застрашена, а правителството е навредило на финансовите пазари.

„Сериозното отстъпление на турската икономика продължава, което води до задълбочаване на притесненията относно функционирането на пазарната икономика в страната“, казва се в доклада.

Репресивни елементи

Каймакчъ посочи, че Анкара ще прецени внимателно конструктивните критики, но очаква европейските съюзници да подкрепят борбата й срещу заплахите за сигурността й.

ЕС разчита на Турция за приемането на около 3,6 млн. сирийци, бягащи от гражданската война, много от които в противен случай биха потърсили убежище в Европа. Комисията похвали Анкара за намаляването на броя на хората, които опитват да преминат в Гърция на импровизирани плавателни съдове.

Но извън сътрудничеството по въпросите на миграцията и помощта за бежанците много страни членки на ЕС казват, че Анкара вече не отговаря на демократичните критерии, за да бъде кандидат за членство, а още по-малко член на съюза.

ЕС, който е най-големият чуждестранен инвеститор и търговски партньор на Турция, иска връщане към реформите от първите години на власт на Ердоган като премиер от 2003 г., които превърнаха страната в значима нововъзникваща икономика.

Но Комисията посочва в доклада си, че и след отмяната на извънредното положение през 2018 г. след проваления опит за преврат през 2016 г., много от „репресивните му елементи“ са се превърнали в закон.

Към декември миналата година 57 хил. души са се намирали в затвора без осъдителна присъда или предстоящ съдебен процес. Те са съставлявали над 20% от всички затворници в страната. Дори деца са застрашени от съдебно преследване, ако са обидили президента, отбелязва Комисията.

„Затворите са пренаселени и условията в тях се влошават“, казва се в доклада.

Комисията изразява сериозното си безпокойство и от анулирането и пренасрочването за 23 юни на местните избори в Истанбул, спечелени през март от опозицията след 25-годишно управление на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и ислямистките й предшественици

Според ЕК това „противоречи на самата същност на демократичния изборен процес, който трябва да гарантира, че волята на народа надделява“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 4 години
От Волфсбург също да прочетат доклада.Ще им помогне при взимане на някои решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още