IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Юнеско може да изхвърли Охрид от Световното културно наследство?

За нас Охрид е важен като природно и културно богатство и в този смисъл трябва да бъде защитено място, казва Робърт Алагьозовски

22:17 | 29.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заплахата за отнемане статута на Охрид като защитен град от ЮНЕСКО е заради урбанизацията на крайбрежието, масовия туризъм в изминалите 10 години и инфраструктурните проекти около Коридор 8. За нас това е от стратегическо значение,  коментира Робърт Алагьозовски, национален координатор за култура в правителството на Северна Македония и бивш министър на културата, писател и общественик, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"ЮНЕСКО смята, че в Охрид се строи нерегламентирано. Ние имаме срок до края на 2019 г., в който трябва да се създаде план за управление с Охридския регион. Развойни документи, 19 урбанистични планове за защита на градското ядро и регулация. Имаме комуникация с новия кмет на Охрид по тази тема. Той бе в предишния кабинет и е добре запознат с всички действия в това направление. Новият закон за управление включва силен инспекционен надзор и временен мораториум на легализацията на всички неправомерно изградени обекти".

В момента нашата дългосрочната цел е да променим мисленето на местните политици, и на гражданите в Охрид, че Охрид не може да се развива чрез интензивен масов туризъм и индустрия, подчерта Робърт Алагьозовски.

"За нас Охрид е важен като природно и културно богатство и в този смисъл трябва да бъде защитено място. Културен туризъм трябва да има. Половината от градовете в Италия са защитени от ЮНЕСКО. Централните градски зони са под рестриктивен режим на култура и развлечение. ЮНЕСКО препоръчва еко туризъм", допълни той.

"Помощ от България винаги е добре дошла. Културните взаимоотношения между България и Северна Македония се развиват добре, има съвместни събития като фестивали, коопродукции. Сътрудничеството е интензивно, но може да се подобри. Нашите големите институции като опера, балет, филхармония, театри трябва да реализират гостувания и общи участия, за да повишат нивото на съвместната дейност".

Вижте видеото с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още