IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси паднаха до 12-седмично дъно

След месеци на свръхоптимизъм инвеститорите най-накрая разбраха, че постигането на бърз успех в търговския спор е невъзможно, твърди експерт

23:32 | 29.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските борсови индекси паднаха до 12-седмично дъно, докато облигациите поскъпваха заради нестихващата загриженост, че предупрежденията за рецесия на пазара на облигации се засилват, тъй като търговският спор между Китай и САЩ не показва признаци на облекчаване.

Широкият индекс S&P 500 приключи сесията на най-ниското ниво от 11 март 2010 г. Индексът падна под 100-дневната си пълзяща средна за първи път от февруари, изчислява Bloomberg. 

Доходността по 10-годишните облигации падна до 2,21%, преди да се възстанови до 2,26% - все още най-ниското ниво от септември 2017 г. Разликата в доходността между тримесечните и 10-годишните държавни ценни книжа, често наблюдавана възможно ранен сигнал за настъпваща рецесия, се свлече до дъно от 2007 г. - минус 13 базисни пункта. Инвеститорите ще прегледат по-отблизо състоянието на американската икономика, когато в четвъртък сутринта се появи партида от нови данни.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average загуби 221,36 пункта до 25 126,41 пункта, а  Nasdaq Composite се сви с 0,8% до 7 547.31 пункта. За кратко Dow се срина с над  400 пункта.  

На Нюйоркската фондова борса бяха прехвърлени около 870 милиона акции. 1167 акции поскъпнаха, 2397 поевтиняха, а 229 останаха непроменени. Nasdaq затвори с продажби на 2,2 млрд. акции - 962 бяха на плюс, 2145 - на минус, а 154 - без промяна.

„След месеци на свръхоптимизъм инвеститорите най-накрая разбраха, че постигането на бърз успех в търговския спор между САЩ и Китай е невъзможно", каза Алек Янг, управляващ директор във FTSE Russell. „Всъщност ескалирането на търговския спор е по-вероятно, отколкото краткосрочно решение".

По-рано днес вестникът на Китайската комунистическа партия предупреди САЩ, че страната е готова да използва редкоземни елементи, за да отвърне на удара в ожесточената им търговска война, като заяви в един изключително силен коментар „не казвайте, че не ви предупредихме”.

Посещението на президента Си Дзинпин в завод за добив на редки метали през миналата седмица предизвика спекулации, че Китай ще използва господстващото си положение като доставчик на редкоземни елементи за лост в търговската война. Китай генерира между 2014 г. и 2017 г. 80% от вноса на редки метали в САЩ, която ги изключи от последните мита заедно с някои други важни китайски минерали.

"Правителството в Пекин има средство за натиск", казва Нийл Уилсън, главен анализатор в онлайн брокера Markets.com. "Може да не е коз, но пазарът започва да приема това сериозно".

В същото време Huawei предприема съдебни действия срещу търговската забрана на САЩ. Китайският доставчик на мрежово оборудване иска ограниченията, наложени от американския президент Доналд Тръмп, да бъдат обявени за противоконституционни.

В корпоративен план внимание привлече Abercrombie & Fitch със спад от повече от една четвърт. Търговецът на текстил разочарова инвеститорите с данните си за  слаби тримесечни продажби. Така майският спад на акциите заплашва да премине в нов кръг. Възстановяването от дъното от средата на ноември започва да се топи.

При Boeing не се вижда облекчение на фона на проблемите със 737 Max. Според последната оценка на Международната асоциация за въздушен транспорт ИАТА забраната за полети ще продължи поне до август. Акциите отчетоха спад от около два процента и са сред най-големите губещи в Dow.

На дъното на индекса се озоваха акциите на Johnson & Johnson с понижение от близо шест процента – заради понижения в целия бранш.

Гласовете на анализаторите също предизвикаха движения. Така например книжата на General Mills поевтиняха с около шест процента, след като Goldman Sachs посъветва инвеститорите да продават акциите на производителя на храни. Както пише анализаторът Джейсън Инглиш пише в своето изследване, неотдавнашното усещане за временна мощ на акциите би трябвало да отстъпи в бъдеще на опасенията за отслабващ импулс.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Що всеки път виждат, че няма реално къде да вложат новонапечатани зелени хартийки, с кои ФЕД ги държи на изкуствено дишане.А Холивуд им е втълпил, че са Сияйният град на хълма идругаде навън е недостойно да се влага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
И ако гледаме историята последните 10 години след подобни спадове следва изстрелване на акциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още