IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 30 юни БНБ ще оценява лошите заеми в банките по европейски стандарт

Кредитните институции могат да преструктурират дълга на некоректен кредитополучател за не повече от две години, когато се знае, че има проблеми при обслужването му

21:22 | 30.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 30 юни Българската народна банка ще прилага „Насоки за управление на необслужвани и преструктурирани експозиции“, издадени от Европейския банков орган. Централната банка ще изисква от банките да прилагат надеждни практики за управление на риска на лошите заеми и активи от придобити обезпечения от необслужвани експозиции, съобщи пресцентърът на БНБ. 

С друго решение управителният съвет на БНБ прие, че от 31 декември кредитните институции са длъжни да се съобразят с образците на Европейския банков орган (ЕБО), когато разкриват информация за необслужвани и преструктурирани експозиции.

Управление на риска

Целта на насоките от ЕБО е банките да разполагат с надеждни правила за управление, които включват ясна организационна структура с точно определени, прозрачни и последователни нива на отговорност, ефективни  процеси за установяване, управление, наблюдение и сигнализиране за рисковете, на които са изложени или могат да бъдат изложени. Кредитните институции трябва да имат адекватни механизми за вътрешен контрол, е записано в насоките на европейския надзор.

Сред конкретните мерки, които трябва да вземат банките към некоректните кредитополучатели, е да обмислят действия по преструктуриране на дълга със срок, не по-голям от две години. Това става при условие, че за лошия длъжник се знае, че вече има временни ликвидни ограничения. Оценката по тези критерии е в съответствие с европейска директива за кредити за жилищни недвижими имоти за потребители.

Отписвания на необслужвани експозиции

Когато кредитната институция не разполага с разумни очаквания за възстановяване на договорения паричен поток от рисковата експозиция, тя  трябва да я отпише, съветват от ЕБО. Отписването ще доведе до отказ от  законното право за събиране на дълга от страна на банката. Решението на дадена кредитната институция да се откаже отправния иск върху дълга представлява опрощаване на дълг.  

Банките трябва да имат вътрешни политики с насоки, които да идентифицират навреме обезценките и отписванията, като отчитат външните обстоятелства и фактори, например текущите съдебни процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
"Отписването ще доведе до отказ от законното право за събиране на дълга от страна на банката. Решението на дадена кредитната институция да се откаже отправния иск върху дълга представлява опрощаване на дълг. "... и тъй като не съм чувал за банкер, който да иска да опрости дълг - най-вероятно процедурата по продажба на лоши кредити ще бъде ускорена преди да изтече този срок и други институции ще свършат "мръсната работа" по събирането му... за които все още ясни регулации в България липсват... и лобито на банковата асоциация ще продължи успешната си дейност ... иначе казват, че интересите на клиента са на първо място :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още