IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се смейте. Инфлацията във Венецуела наистина се забавя

Обезценяването на боливара се забавя осезаемо, но това едва ли ще доведе до трайна промяна в латиноамериканската страна

21:02 | 30.05.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пари на боклука. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пари на боклука. Снимка: Ройтерс

Когато властите във Венецуела неочаквано публикуваха непредставяни досега данни от последните години за икономическото състояние на страната на сайта на централната банка във вторник, най-набиващата се на очи тенденция беше тази за забавяне на хиперинфлацията в страната през тази година.

Венецуелците незабавно се усъмниха в подобно твърдение и техният скептицизъм е напълно разбираем, като се има предвид с колко малко авторитет се ползва режимът на президента Николас Мадуро, посочва Bloomberg в свой материал.

Но най-странното е, че докладът на централната банка в общи линии изглежда верен: инфлацията наистина се забавя. И това се вижда не само от индекса Bloomberg Cafe Con Leche Index – на годишна основа увеличението се свива до 99 900% от 224 900% в края на миналата година, но същото става ясно и от валутния пазар, където темпът на обезценяване на боливара спрямо долара се забави осезаемо.

Местни икономисти, които изучават отблизо инфлацията в страната, посочват, че режимът на Мадуро до голяма степен е организирал това забавяне, принуждавайки банките да оставят голяма част от средствата си в централната банка. Това ги спира да отпускат средства на потребителите, които обикновено ги използват за покупка на долари от черния пазар, което на свой ред допълнително ускорява инфлацията.

„Бруталните парични ограничения всъщност направиха инфлацията по-умерена“, посочва Омар Замбрано, икономист от Каракас.

Почти никой не очакваше подобен развой на събитията във Венецуела през тази година. Повечето прогнози бяха за колосално ускорение на инфлацията през шестата година от икономическата криза на страната. Международният валутен фонд например прогнозираше, че темпът ще достигне 10 000 000% до края на тази година. Същите бяха и очакванията на Fitch Ratings.

Но малцина вярват, че настоящото забавяне ще се задържи за дълго. В една страна, която вече преживява хуманитарна криза, икономическите трудности, предизвикани от политиката на централната банка, са твърде екстремни, за да бъдат понесени още дълго, смятат анализатори.

Плюс това – допълват те – основната причина за хиперинфлацията, а именно печатането на боливари за финансиране на огромния бюджетен дефицит на страната, остава непроменена.

„Правителството продължава да печата пари, тъй като то няма други опции законно да финансира дефицита“, смята Замбрано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Днес без да искам повторих някакъв скеч на комиците: Един приятел се оплаква на другаря си " тука нещо долу, а той му отвръща, пий керосин. Ама помага ли? Е как самолети вдига,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 20
tisia
преди 4 години
....еми ще стане като у Сирия. ..... амерканосите дим да ги няма! ...Китаяца се ядоса, на руснака не му пука, ...скоро и във Франция ще пламнат амекански флагове! Бавно но уверено светът се отърсва от амеркаската пепел! ...айде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 18
bgMan
преди 4 години
Много сте проости серафимче и докато не се научите да си пиете нефта щом нямате умствен капацитет и ноу-хау дори сами да си го добивате сте обречени на това ФАЩ да ви гъбарка както си иска. И аз като отида на лов за зайци ми е кеф да гледам какво могат да причинят 3 обучени ловни кучета в една заешка колония. Тва е - или си проост мизерен псевдосоционалист, който не става за нищо освен да краде или си печелиш място някъде сред доминиращия вид. Както вече показаха ККП и малкия голям Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 10
Sakamano
преди 4 години
А в този коментар защо няма цитат от Ленин? Разочаровате ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Ми ко стана с иракските запаси, дет и тях искаха ве?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 20
serafima
преди 4 години
Е, не всичко става по нотите на ФАЩ. "Гайдата" (Гуайдо) си е типично краварско протеже - плаши с военна намеса за сваляне на законно избран президент и манипулира и без това изстрадалия народ на Венецуела (разбира се не без активните санкции на краваристан) като му чертае мрачни прогнози и им пълни главите с някакви митични краварски демократични блянове ... единствената цел на краварите във Венецуела е пълно заграбване на нефтените й запаси, а за народа ... е, тя още Виктория Нюланд показа какво е краварското мислене за тези които не ги интересуват "*** the ..." ... нека да видим как венецуелците ще реагират на лъжите на Гайдата ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
megiddo
преди 4 години
Кой се смее, за реване е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още