IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Сие: Как десните популисти рушат икономиката

Силициевата долина, иновативната движеща сила на цифровизацията, може да бъде големият губещ, ако Тръмп продължи в същия дух

19:44 | 31.05.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Професор Луц Бекер, декан на висшето училище Fresenius в Кьолн, зададе наскоро важен въпрос във Facebook: „Никой ли наистина не забелязва, че фигури като Тръмп, Джонсън, Щрахе & Сие представляват най-чистата отрова за икономиката?" Има нещо в това. В серията си # 9vor9 Гунар Зон, икономист по образование и икономически блогър, критикува решението на Google да се включи в търговската война на Тръмп срещу Китай и да отреже китайския концерн Huawei от използването на операционната система Android.

Йенс-Уве Майер обаче отива още по-далече в своята колонка в германското икономическо списание Manager-Magazin: изпълнената с националистически идеи имиграционна и търговска политика на Доналд Тръмп вреди на икономиката, казва той.

„Много от успешните стартъпи в Силициевата долина са основани или построени от имигранти през последните години. САЩ се сблъскват с хроничния недостиг на квалифицирани предприемачи, които, както пише Washington Post, се решава частично от квалифицирания пазар на имигрантите.

Американският президент унищожава този важен фактор за икономическия просперитет на страната. Без китайците и без Huawei новите технологични теми като 5G няма да проработят, пише Майер. Силициевата долина, иновативната движеща сила на цифровизацията, може да бъде големият губещ, ако Тръмп продължи в същия дух, добавя Майер.

„С политиката си американският президент ще уреди добрия имидж на САЩ. Бавно. САЩ все още са най-желаната дестинация за имигрантите от целия свят. Но както вече писа през 2017 г. New York Times, технологичните експерти в частност считат, че идва краят на лидерството на Америка – като пътеводна светлина за най-добрите изобретатели в света“.

„В момента всичко показва, че Азия - преди всичко Южна Корея и Китай, ще заемат значително място в технологичните области на бъдещето. Може би след двадесет години ще има музей в Силициевата долина, изобразяващ предишното величие на региона. Преди най-ярките умове на света да се уплашат, преди Долината да изпадне в технологична изостаналост ... Някои казват, че Доналд Тръмп е просто едно лаещо куче, което не хапе. Той не мислел сериозно за това, просто искал да залага. За съжаление, това е опасна игра с бъдещето на Силициевата долина, пояснява авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Да оставим Америка и Китай и да видим другите, сред които сме и ние. Значи продавам си аз в кварталния магазин и идва един юнак перчемлия и ми казва, че от утре няма да продавам на Пешо, защото той слуша неправилна музика и ако му продавам ще ми потроши магазина.Добре де, ама Пешо ми прави 30% от оборота.Та да изчакаме да видим как ще се отрази всичко това на фирмите, които до сега са продавали на Китай, има ли български фирми, които са били поддоставчици и след това да ръкопляскаме на юнака перчемлия.До септември ще се изясни. И да напомня, за тези които си спомнят. През пролетта на 2009 битуваше усещането, че има някаква си криза, но тя не е тук и на нас не се отразява. Само дето другите забравиха за нея, а ние все още не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
"само като чуя изрази като "десен популист" и ми се драйфа - който ги измисля тия - за какъв се мисли - за ляв елитарист ли?"Хаха... Просто леворезбосан онанист, Импе! Властелин на словоблудството. Нали владеят медиите, а с това - и душите и сърцата на бройлерите... "В началото бе словото..." После некои се хванаха за ралото, но повечето - за патките и в паузите между сеансите пригласят на проповедника... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
dddd
преди 4 години
В общи линии Тръмп даде пари на най-богатите в САЩ като им намали данъците. Това издъни бюджета и за да го напълни обложи с мита най-бедните. Всичко друго е риторика и празни приказки. Добре, че е ФЕД да неутрализира простотиите на Тръмп. Но каквото и да говорим сметката от действията на Тръмп се плаща от бедните американци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
Глупава статия. Бих заложил с радост на Нокия или Ериксон :)В крайна сметка време е китайските стоки да бъдат правени и от други държави ! Включително и България. Защо няма по магазините телвизор Made in Bulgaria ? Няма заради Китай ! Не заради Америка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Много е показателно, че някакви тролченца цъкат минусченца - ама тихо: като мишленца - не се обаждат - защо ли тъй?само като чуя изрази като "десен популист" и ми се драйфа - който ги измисля тия - за какъв се мисли - за ляв елитарист ли? Някакъв комунистически елит? Това не е ли абсурдно и вътрешно противоречиво? Не трябва ли точно "левите" да "мислят за народа" - тоест да са "популисти", а десните - такива като Тръмп - с небостъргачът и боингът, да се мислят за елит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 18
Императорът
преди 4 години
Айде, пак политпросвета !!! Протекционизмът е доказало се ногократно във времето икономическо оръжие за защита на собствената икономика. И добре, че без китайците и корейците съвременните технологии нямаше да съществуват !!! А дали Доналд е вреден за икономиката - може да ни покаже всяка графика на щатските борсови индекси - ного по-добре и от 704 218 думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Това, че на пръв прочит не писах за икономика е само на пръв поглед.Въпрос на IQ (и/или EQ)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 19
ABBA
преди 4 години
Тръмп и Сие: Как десните популисти рушат икономиката Да вееее Бойчо, само те!Примерче:В Швеция забраниха собственото си наследство - руните.Да не би случайно някой мигрант р'ъйш ле да'н съ обиди !!!!ЕвроГейскиХалифат - казах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още