IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг в хватката на собствената си власт

Годишната среща на Facebook с акционерите ѝ доведе единствено до критики срещу огромното влияние на изпълнителния директор

08:38 | 31.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Активисти на&nbsp;SumOfUs.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Активисти на SumOfUs. Снимка: Архив Ройтерс

През последните две години, откакто Facebook бе взета под лупа, недоволството на акционерите ѝ не спира да расте, а това стана пределно ясно на годишната среща на компанията с акционерите ѝ този четвъртък, пише Bloomberg.

Един акционер описа Facebook като “провалящата се автокрация на Зукърбърг”. Друг заяви, че компанията е “разрушила журналистиката”. SumOfUs, организация, която се занимава дигитални кампании, имащи за цел да окажат натиск върху влиятелни корпорации, беше изпратила свои членове, които чакаха пред сградата с таблети “Vote No On Zuckerberg” и “Break Up Facebook”. Освен това донесоха огромен балон във формата на сърдитото емоджи от Facebook.

Това беше явна демонстрация на сила, но въпреки че акционерите се колебаеха, те напуснаха залата, без да направят нещо по-значимо.

“Беше доста напрегната среща”, коментира Лейла Дийн, програмен директор на SumOfUs, която е била сред присъстващите. “Изглеждаше сякаш директорите на Facebook не чуваха притесненията в залата”.

Акционерите представиха осем различни предложения, много от които имат за цел да ограничат властта на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг - проблем, който стана особено очевиден, като се имат предвид кризите, в които изпадна компанията през последната година (от пробивите в сигурността на данните до намесата в изборите и разпространението на терористично съдържание).

Едно от предложенията очерта промяна в структурата на гласуване, за да се ограничи специален клас акции, които носят допълнителни гласове - акции, предимно притежавани от Зукърбърг. Друг предложи Зукърбърг повече да не е председател.

35-годишният Зукърбърг, който е съосновател на компанията и притежава мажоритарен контрол над гласовете, отхвърли всичко - точно както Facebook заяви, че ще се случи. Мандатите за гласуване все още не са оповестени публично, но всичко, което беше необходимо, беше Зукърбърг да гласува срещу предложенията, за да гарантира, че те ще се провалят.

“В основата на каскадната серия от провали през последните няколко години стои безотговорната управленска структура на компанията”, коментира Ели Касаргод-Стауб, която също е била в залата, представлявайки Majority Action, неправителствена организация, фокусирана върху подкрепата на корпоративни акционери. “Изобщо не сме уверени, че тези въпроси ще бъдат решени положително”.

Годината на публични скандали за Facebook оказа негативно влияние и върху акциите ѝ. Стойността на книжата се понижи с 2,5% през последните 12 месеца, в сравнение с 2,4% ръст на S&P 500.

Но Facebook може би започва да се отдалечава от лошите медийни заглавия. От началото на годината цената на акциите ѝ скочи с 40%, изпреварвайки значително 11-те процента скок на S&P 500 и този на други технологични компании, като Alphabet и Twitter.

Зукърбърг представи предварително подготвени бележки преди на срещата да даде думата в рамките на сесията за въпроси и отговори. Той подчерта част от продуктовите области, в които Facebook се фокусира, включително и плана да засили личните, криптирани съобщения. Освен това адресира темата за контрола на Facebook над съдържанието и отново напомни за казаното от него и от други директори от години: правителството трябва да сподели отговорността в решаването на това които публикации трябва да излизат отгоре или отдолу във Facebook.

“Ако правилата за интернет се пренапишат от нулата днес, не смятам, че повечето хора ще искат частни компании да взимат толкова много решения сами - за това какво представлява приемливата реч”, коментира той.

Част от акционерите поставиха въпроси за проблемите със съдържанието. Една от дамите в залата предложи Facebook да се консултира с повече хора при създаването на политиките си за съдържанието.

Сесията за въпроси и отговори пое в различни посоки. Един от акционерите попита за усилията на Facebook да създаде гласов асистент с изкуствен интелект. Друг се поинтересува от плановете за дигитална валута. Зукърбърг обаче отказа да даде подробности и за двете. Според един от присъстващите Facebook е помогнал за “разрушаването на журналистиката” и попита какво планира да направи компанията за това.

По думите на главния оперативен директор Шерил Сандбърг Facebook работи с медии по света и “остава много важен източник на трафик за журналистите”.

Може би най-символичният въпрос дойде от акционер, който попита дали Зукърбърг “има желание да отстъпи част от властта си”, след като е главен изпълнителен директор, председател и контролиращ акционер. Зукърбърг повтори коментарите, които беше включил в предварителните си бележки, а именно, че иска правителството да бъде по-ангажирано в решенията за съдържанието.

Според Зукърбърг Facebook дори създава независим надзорен съвет, така че компанията да не трябва сама да решава кое е позволено в мрежата.

“В този момент няма значение какво мисля аз или някой от нашите екипи по продуктите и съдържанието”, коментира той.

Акционерите не останаха доволни.

“По-директно, бихте ли желали да се оттеглите от ролята си на председател и да отстъпите своите акции с голямо право на глас? Това е реалният ми въпрос”, допълни един от акционерите.

Модераторът на срещата обаче се намеси, за да каже, че има ограничение за само един въпрос на човек. Зукърбърг така и не отговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 4 години
Няма никаква причина Зукърбърг да отстъпва власта. И аз имам акаунт във Facebook и искам да има сексуално съдържание и насилие ама няма да стане нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
Мили Зукърбърг, сам не си очаквал, че едно изобретение може да има такова влияние върху цялото човечество. От една добра идея и визия в какъв гьол затъна. Прав е човека като казва,че не той трябва да определя коя е подходяща публикация и коя не. В крайна сметка е създал платформа на която хората могат да се свързват помежду си, това че се свързват и терористи и хейтъри е проблем на правителството - те да контролират потока на информация и публикации. Не виждам защо Зукърбърк да е виновен,че откачените хора по света прокламират омраза и насилие чрез виртуалните си профили, вместо правителствата да са му признателни, че благодарение на тъпата му платформа психопатите се разкриват на яве. В техен интерес е те да следят трафика на информация, а не господинчото да се пъне да измисля топлата вода.Относно недоволните акционери...га печелехте ни ривахте, сега сте много праведни и назидателни. Продавайте си акциите като сте толкова отворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още