Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Телекомите и регулаторният лабиринт, предшестващ умните градове

Освобождаването на спектъра и нормализирането на тарифите за ресурса за 5G са само част от стъпките, които България трябва да направи

0
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Първо Български телекоми няма, всички са частни и собственост на чужди фирми. Демек изнасят печалбите навън. Следователно не би следвало държавата да се интересува и да защитава интересите на чужди, частни юридически лица!
Второ - всички антени излъчват радио честоти които минават през телата на хората в града (вредни нейонизиращи микровълнови лъчения). В компетенциата на РЗИ е да измери нивата на излъчване на всяка антена и няма как да си подменяте оборудването без ново разрешително и и ново измерване. Другарката Захариева ловко се опитва да отклони темата към строителен контрол, но проблема всъщност е съвсем друг.
Трето - не е ясно изобщо нужно ли е да има дублиране (даже 3) мрежи за едно и също и дали не е най-добре и най-безопасно мрежите да станат собственост на общините, а телекомите да плащат наем за да ги ползват. В крайна сметка нямаме 3 ВИК мрежи, 3 пътни мрежи или 3 електро разпределителни мрежи. Така контролът (който сега е доста занижен) за мощността на антените и контролът върху информацията ще е доста по строг и не изцяло в ръцете на часни лица!