IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България губи в съревнованието по конкурентоспособност?

Трябва да се работи за подобравяне на бизнес средата и образованието на работна сила, съветва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

12:16 | 31.05.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България отново е на 48 място в света по конкурентоспособност, сочат данните от Годишника на световната конкурентоспособност за 2019 г. Изследването се прави между малко повече от 60 страни, което означава, че страната ни се намира на едно от последните места в класацията, а това не е добър знак за икономика, която се стреми към прогресивно развитие. Темата дискутира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria старши-анализаторът в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Тодор Галев.

„Дългосрочните фактори за конкурентоспособността на България остават устойчиво ниски. Това са бизнес среда, образование на работна сила и т.н. Те дърпат страната назад, коментира експертът. – Най-сериозно назад ни дърпат фактори, като корупцията, неработещата съдебна система и дългите срокове за решаване на съдебните дела.“

Галев посочи, че положителна оценка се дава на цената на работната сила, данъчната политика и публичните финанси.

„До преди пет години България беше водеща по широколентов интернет и телекомуникации, докато тази година изостава. Другите страни са наваксали, което значи, че ние нямаме необходимите национални политики, за да се възползваме от това, което имаме“, смята анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него една от основните насоки, в които България може да се развива, е допълнителното обучение на ниско квалифицираната работна ръка. По думите му на този етап се наблюдава дупка между поколенията в това отношение.

Изоставаме в дигитализация, здравеопазване, образование – това са все дългосрочни фактори, които подкопават националната конкурентоспособност“, заяви Тодор Галев.

Повече от разговора за конкурентоспособността на България в световен план може да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Защо България губи в съревнованието по конкурентоспособност?- Щото печели по глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 4 години
щото повечето ни бизнесмени са партийно назначени ... ето за това ! плюс проблемите изредени от поста под мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
В други държави институциите работят за да улесняват бизнеса, а в нашата се чудят как да му създават повече пречки. Пресният пример е наредба 18 на НАП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Трябва да се работи за подобравяне на бизнес средата и образованието на работна сила,.....Kak да стане, като милото едно на мама си прави шоу в час безнаказано.Ако му е кеф - и трилър - пак безнаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още