IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непубличните финанси - модно увлечение или трайна тенденция?

Регулаторите трябва да се заемат с недостатъците на публичните пазари, ако вярват, че те са най-добрият начин за създаване на демократичен капитализъм

14:35 | 22.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

По време на конференцията за финансисти Милкин през миналия месец бе представена графика, която трябва да накара регулатори, избиратели и инвеститори да преосмислят същността на съвременния капитализъм, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Графиката показа, че между 2000 и 2018 г. броят на непубличните компании в САЩ се е увеличил от под 2 000 до близо 8 000. В същия период броят на публично търгуваните компании е намалял от 7 000 до около 4 000. За да сме коректни, трябва да кажем, че съвкупната стойност на непубличните компании е все още „само” 5 трлн. долара – доста по-малко от стойността на публичните, която възлиза на 30 трлн. долара.

За отбелязване също е, че тази непублична активност не е ограничена само до собствения капитал – през изминалото десетилетие пазарът на непубличен дълг нарасна стремглаво, като вече възлиза на 600 млрд. долара. Непубличните инвестиции в инфраструктура и недвижими имоти също се разширяват.

Willis Towers Watson изчисли преди няколко години, че глобалните инвеститори са вложили 14% от активите си в непублични пазари (предимно непубличен капитал и недвижимости) спрямо на практика нищо преди 20 години. Според компанията този дял ще достигне 20% в рамките на десет години. Някои наблюдатели като Хенри Фернандес, главен изпълнителен директор на MSCI, смятат, че делът може да е още по-висок.

MSCI е толкова убедена, че тенденцията към частно финансиране е трайна, че започна да разработва индекси и портфолио инструменти, за да помогне на инвеститорите да следят тези непублични ценни книжа и активи. Компанията смята, че това може да е една от най-горещите области на финансите през идните години. Това е забележително, тъй като MSCI си извоюва име на стожер на публичните пазари, след като разпространи своите индекси за акции и облигации по целия свят.

„В исторически план инвестициите са били на непубличните пазари. През последния век това се променя и институционалните пари потичат към публичните пазари”, изтъква Фернандес. „Може би трябва да се запитаме дали не се връщаме към историческата норма.” Ако е така, това ще преобърне представата ни за модерните финанси.

През 20 век често се възприемаше, че публичните пазари са въплъщение на финансовия капитализъм. В действителност тази идея беше толкова вкоренена, че регулаторите и финансистите приемаха, че финансовата еволюция върви в една посока – от частното към публичното.

Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още