IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимира Паунина: Негативният тренд на БФБ се забави през май

Според ръководителя на звено „Управление на портфейли и КИС“ в „Селект Асет Мениджмънт“ втората половина на годината ще се наблюдава по-висока ликвидност на БФБ

16:46 | 31.05.19 г. 1
Красимира Паунина: Негативният тренд на БФБ се забави през май

През май наблюдаваме забавяне на негативния тренд, който властва над българския капиталов пазар от началото на 2018 г. насам, след като SOFIX достигна едногодишно дъно в средата на месеца. Сравнително слабия апетит за поемане на риск от инвеститорите на БФБ през последните месеци се дължеше на няколко основни фактора, сред които са: продължителната липса на свеж чуждестранен и местен капитал на пазара, забавянето на провеждането на IPO на нови компании, както и сравнително влошаване на финансовите резултати на част от водещите публични компании през последните 18 месеца. 

Продължаващата повече от година неяснота по бъдещото развитие на казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ, неуспешната процедура по увеличение на капитала на „Сирма Груп Холдинг“ АД, бавното и постепенно излизане на голям инвеститор от „Софарма“ АД, както и протичащата проверка на качеството на активите на шест български банки от ЕЦБ във връзка с кандидатстването на страната за присъединяване в ERM II и банковия съюз, са други конкретни примери, които мотивират част от участниците на пазара да се въздържат от активно участие в него към момента. 

През последните седмици анализаторският фокус беше насочен към резултатите на публичните компании към първото тримесечие на 2019 г. Сравнителното подобрение в данните на някои от тях („Софарма“ АД, „Градус“ АД) спомогна за положителното представяне на акциите им през последните дни, докато влошените финансови резултати на други („Индустриален холдинг България“ АД, „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ) допринесе за охлаждането на интереса на пазарните участници към тях за момента.

Също така, традиционно за периода вниманието на инвеститорите беше привлечено и от предложенията на дружествата, свързани с разпределението на нетния финансов резултат от предходната година. За съжаление, част от емитентите, като „Трейс Груп Холд“ АД, „Агрия Груп Холдинг“ АД, „Сирма Груп Холдинг“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „Юрий Гагарин“ АД не планират да изплатят дивиденти въпреки реализираните печалби. Това е важен индикатор за инвеститорите, особено за дългосрочните такива. За съжаление, това не помага особено за повишаване на интереса към родния капиталов пазар, който страда от хроничен недостиг на нови алтернативи за инвестиране през последните години.

Ръководствата на други дружества („Адванс Терафонд“ АДСИЦ, „Софарма Трейдинг“ АД, „Монбат“ АД), предлагат намаление или запазване на брутния размер на дивидентите спрямо изплатените през 2018 г. От друга страна, не липсват и позитивни примери на пазара през 2019 г., като „Корадо“ АД, „Албена“ АД, „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, „Захарни заводи“ АД, „Стара планина холд“ АД, „Спиди“ АД, при които се предвижда повишение на частта от реализираната печалба, която ще бъде разпределена към всички акционери. Обичайно подобни намерения се отразяват положително върху представянето на акциите на съответните компании в средносрочен план.

Очаквам през втората половина на 2019 г. да наблюдаваме сравнително по-висока ликвидност на БФБ спрямо първите месеци на годината, защото предстоят важни събития, които неминуемо ще повлияят върху сентимента на пазара в средносрочен план. Според мен основното ще бъде публикуването на резултатите от прегледа на качеството на активите на избраните банки от ЕЦБ, чийто краен срок е прз юли. Информацията от него ще бъде важна и за оценката на чуждестранните инвеститори за България като инвестиционна дестинация. Допълнителен краткосрочен стимул за родния пазар ще бъде и провеждането на IPO на няколко непублични компании, които планират да се листнат на БФБ до края на годината.

Мнението има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
JulianIvanov
преди 4 години
За съжаление статията не прилага убедителни доводи за увеличаване на ликвидността на БФБ през второто полугодие. Въпреки това нека си пожелаем това да е дъното и да има раздвижване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още