IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският удар по Мексико удари и Wall Street

Dow е напът към шестата си поредна седмична загуба, най-дългата губеща серия от 2011 г.

17:09 | 31.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цените на акциите и доходността по облигациите в целия свят се понижиха в петък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи ескалиращи мита за Мексико, слагайки венеца на един брутален месец за пазарите, докато ескалиращото търговско напрежение нарани доверието на инвеститорите.

Заплахата потопи фондовите пазари, тъй като инвеститорите се опасяват, че митата върху мексиканските продукти биха могли да навредят на корпоративните резултати, да повишат цените за американските потребители и да застрашат икономическия растеж. И докато инвеститорите разпродаваха акции, те посягаха към държавни облигации, злато и японска йена - активи, които обикновено се възприемат като по-безопасни. Мексиканското песо се обезцени с 3% спрямо долара, тъй като инвеститорите реагираха на опасенията за способността на страната да издържи на митническата война на своя най-голям търговски партньор, пише Wall Street Journal.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 315 пункта, или 1,3%, в началото на сесията в петък, докато S&P 500 и Nasdaq Composite също спаднаха - с по 1,3%, изтривайки леките печалби от четвъртък. Индексът на сините чипове Dow е напът към шестата си поредна седмична загуба, най-дългата губеща серия от 2011 г., и се очаква да приключи май със спад от повече от 6%, което е най-големият месечен спад от декември. Това ще е първият "червен май" от 2012 г. насам, изчислява CNBC.

Доходността по 10-годишните американски облигации спадна до 2,178% от 2,227% в четвъртък, достигайки ново 20-месечно дъно. Доходността по германските 10-годишни облигации падна до минус 0,208%, което съответстваше на най-ниското ниво, достигнато през юли 2016 г. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Холандия стана отрицателна за първи път от октомври 2016 г. - до минус 0,011%. Доходността и цените се движат в противоположни посоки.

Тръмп заяви в четвъртък, че САЩ ще наложат ескалиращи тарифи на южната си съседка, считано от 10 юни, освен ако страната не предприеме действия за възпиране на потока от мигранти от Централна Америка, преминаващи през границите ѝ. Митата могат да достигнат 25% до октомври, ако Мексико не успее да задоволи исканията на Белия дом.

Акциите на банките, които изпитваха затруднения през целия месец, се понижиха още в петък, като тези на Bank of America Corp. поевтиняха с 2,3%, като месечната загуба възлиза на 13%. Индексът KBW Nasdaq Bank е надолу с 1,5% в петък и с 10% за май.

Акциите на производителите на автомобили и техните доставчици, които са силно изложени на колебания в търговията, бяха сред най-големите губещи. В САЩ General Motors и Ford загубиха по повече от 3% в началото на търговията. И двете компании имат големи производствени бази в Мексико и разчитат на мрежа от доставчици, които транспортират суровини и полуфабрикати напред и назад през границата.

Използването на мита за влияние на миграционната политика показва, че Белият дом е готов да използва търговията, за да спечели лостове извън икономическата сфера, казва Мартин Мьолър, съпредседател на Swiss и партньор в Union Bancaire Privée. Той заяви, че следващата цел може да бъдат членки на НАТО, които отказват да увеличат военните разходи в съответствие с изискванията на САЩ.

"Ако член на НАТО не спазва изискванията, митата могат да се използват и като оръжие срещу такава държава, за да се наложи политическа тема", казва той.

В Европа Stoxx Europe 600 се понижи с 1,3%, докато германският индекс DAX се свива с 1,8%, а FTSE 100 в Лондон спадна с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 4 години
Ти пък от къде го изкопа тоя аватар? Да не си някъде в долината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
vajvaj
преди 4 години
Хахахахаха, ей Импе, не падаш по гръб! Айде, бе, признай, че любимецът ти е ***.от - то с невъоръжено око се вижда :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
strol
преди 4 години
Слабоумния психопат пак реши да шорти борсите:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Е, хайде да не говорим за бруталства и да не ги виждаме там, дето ги няма. 6 седмични загуби, ама кежави. Края на миналата година за ного по-кратко време ни биха ного повече. Просто пазарите са в стадий на воатилство - ден нагоре, ден надолулу - и е ясно, че няма да се сринат заради някакви въшлясали чушкаджии. Европа е по-рискова - чисто технически - защото след като годишните дивиденти са снесени - те не могат да бъдат опора на акциите - инвеститорчетата по-лесно и хладнокръвно могат да посринат акциите, щото до следващите дотации има почти година... а в САЩ компаниите плащат на всяко тримесечие и дивидентът по не оказва влияние на.Въобще чужкаджиите не са Китай, че да им ревем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още