IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Handelsblatt: Измамници в София и Виена са трупали пари чрез Wirecard

Нови негативни заглавия сринаха акциите на финансово-технологичната компания с над 10 на сто

19:16 | 31.05.19 г. 3
Handelsblatt: Измамници в София и Виена са трупали пари чрез Wirecard

Акциите на финансово-технологичната компания Wirecard изтриха над 10 на сто от стойността си в днешната сесия на германската фондова борса на фона на негативни заглавия в печата.

Германският вестник Handelsblatt съобщи, че заподозрян кръг от инвестиционни измамници в Австрия и България е извършил част от своите трансакции, използвайки Wirecard.

По-голямата част от разследването се води от прокурори във Виена, които не разследват Wirecard, а само са поискали от тях да предоставят файлове. Заради управлението на риска отношенията с клиента са прекратени на ранен етап, пояснява  говорителка на компанията.

Handelsblatt разказва историята на Томас Мериан, който все още не може да забрави думите на своя консултант. „Търговете са абсолютно сигурни! А ако нещо се обърка, аз ще покрия загубата“. Предполагаемият борсов професионалист на телефона работи за онлайн трейдъра Option888. Мериан трябвало да инвестира изгодно в него, 40 000 евро, всичките си спестявания. После обаче нещо се обърва, пише сайтът на Bloomberg TV Bulgaria.

Неговите позиции изведнъж губят стойност, в крайна сметка всички пари изчезват. Днес 46-годишният швейцарец, който в действителност се казва по друг начин, знае, че загубата не е била просто лош късмет. Става дума за цяла система. Мериан е един от над 100 000 европейци, които са станали жертва на международна банда за финансови измами.

Твърди се, че тя е продава бинарни опции и други финансови продукти. Всъщност на трейдинг страниците никога не е било търгувано, вместо това парите са били загубени за инвеститорите. Най-малко 100 милиона евро са печелили годишно киберпрестъпниците, оценява австрийското Министерство на вътрешните работи, цитирано от Handelsblatt.

В края на февруари стана известен мащабът на мрежата, а сега следователите постигат напредък. В Германия, Австрия, България и Чехия те претърсват обекти и закриват сметки.

Но не само ръководителите на измамите във Виена и София са в радара на следователите, но и на техния платежен оператор. Банките и доставчиците на финансови услуги са прехвърляли средства от жертвите в продължение на години, като са събирали такси за това.

Въпросът сега е: некритично ли са гледали на всичко това, или дори са били активни? Във всеки случай те са поддържали измамата активна. И постоянно изплува едно добре познато име: Wirecard, листнат в Dax 30.

Както показва разследване на Handelsblatt, в момента няколко прокуратури гледат на Wirecard като на централен платежен оператор на мрежата с измамни трейдинг сайтове. Групата от Ашхайм, близо до Мюнхен, подчертава, че „ние само осъществяваме бизнес отношения, които отговарят на всички регулаторни изисквания". Не всички жертви на измамите вярват в това, а скоро могат да последват и граждански дела.

Целия материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
polki
преди 4 години
иначе по статията ще кажа, че това е чудесен момент за покупки на акции на Wirecardако само тази новина е проблема , то тогава другата седмица ще реализират 10% доходност на закупилите акции днес ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
polki
преди 4 години
Хубаво, че си ти и си написал тази оксиморон. Дедо ти Бъфет носел кеш?!?!? А сега, де...Мислиш си, че дедо ти Бъфет плаща всичко в кеш ли? Или си мислиш, че онези $115 млрд., дето стоят в отчетите на Бъркшир Хатауей са в задния джоб на дедо ти Бъфет ;)Или си мислиш, че половината портфейл с инвестиции на дедо ти Бъфет няма нищо общо с "мазните оферти на банки и посредници за всякакъв род електронни банкирания, и електронни разплащания и какво ли не."толкова зле аргументирано мнение отдавна бях челмда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Добре дошли в новата ера. Ерата на кибер обирите и измами. Замислете се добре, дали да се подлъжете по мазните оферти на банки и посредници за всякакъв род електронни банкирания, и електронни разплащания и какво ли не. Не случайно Уорън Бъфет носи кеш със себе си и почти не ползва кредитни карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още