IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо към Германия: Ако използвате Huawei ще загубите достъп до данните ни

Американският държавен секретар се срещна с канцлера Ангела Меркел и външния министър Хайко Маас в Берлин

20:35 | 31.05.19 г. 1
<p>
	Американският държавен секретар Майк Помпейо (вляво) и германският външен министър Хайко Маас (вдясно).&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Майк Помпейо (вляво) и германският външен министър Хайко Маас (вдясно). Снимка: Ройтерс

САЩ увеличиха натиска върху западните си съюзници във войната на изтощение за следващото поколение мрежи, като заявиха, че страните, които позволят на китайската компания Huawei да изгради телекомуникационната им инфраструктура, може да бъдат отрязани от ключови разузнавателни данни, съобщава Ройтерс.

Американският държавен секретар Майк Помпейо отправи предупреждението след среща с германския външен министър Хайко Маас, чиято страна до момента е на позицията на Великобритания и Франция в отказа им да забранят на китайската държавна компания да участва в изграждането на 5G мрежите.

В поредния признак за ескалиращото търговско напрежение от двете страни на Атлантическия океан заради търговията и сигурността Помпейо, който пристигна на първия етап от петдневната си обиколка в Европа, заяви, че макар страните да вземат „суверенно решение“ какво оборудване да използват, това решение може да доведе до последици.

„(Има) риск да се наложи да променим поведението си във връзка с факта, че не можем да позволим данни за частни граждани или за националната сигурност да преминават през мрежи, в които нямаме доверие“, заяви Помпейо на пресконференция.

По-късно той се срещна с канцлера Ангела Меркел за кратък разговор, след което замина за Швейцария, определяйки Германия като „голям, значим партньор и съюзник на САЩ“.

Самата Меркел пък се завърна предишната нощ от САЩ, където произнесе реч пред завършващи студенти на Харвардския университет и ги призова „да съборят стените на невежеството и ограничеността“ и да отстояват истината пред лъжите. Думите й бяха възприети като прикрита критика към американския президент Доналд Тръмп.

„САЩ са и остават най-важният ни партньор извън Европа“, каза Меркел пред репортери преди срещата. „Имаме много теми за разискване, тъй като светът не е спокоен“, допълни тя, като спомена предизвикателствата за предотвратяване на възможността Иран да се сдобие с ядрени оръжия и да се попречи на „агресивните му действия“.

Този месец Помпейо призова близкия съюзник на САЩ, Великобритания, да не използва технология на Huawei за изграждането на новата 5G мрежа, тъй като се опасява, че тя може да бъде използвана като инструмент за шпионаж в полза на Китай.

В отговор на сходни коментари за Huawei на американския вицепрезидент Майк Пенс в Канада в четвъртък говорител на китайското външно министерство заяви, че САЩ все още не са доказали, че продукти на компанията представляват риск за сигурността.

САЩ са в конфликт с германските си съюзници по редица въпроси – от търговията до военните разходи и неразпространението на ядрено оръжие. Визитата на Помпейо беше планирана за по-рано този месец, но беше отложена в последната минута заради нарасналото напрежение около Иран. Берлин и Вашингтон са на различни мнения за това кой е най-добрият подход към Иран относно ядрената му програма.

Германското външно министерство съобщи на сайта си: „Германия и САЩ са съгласни: За сигурността на региона е много важно Иран да не се сдобива с ядрени оръжия“. Маас е подчертал по време на разговорите си с Помпейо, че „докато Техеран се придържа към договорените правила, споразумението за ядрената му програма прави региона по-сигурен“, допълни министерството. Високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че Помпейо и Маас са имали „невероятно продуктивен разговор“ за Иран.

„…има явни усилия от страна на иранците да хвърлят германците срещу американците, европейците срещу американците. А Германия отстоява много силно според външния министър“, допълни официалният американски представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Искал е да каже ако ползвате Huawei ще загубим достъп до даните ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още