IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замърсеният въздух убива около 10 хил. души у нас на година

Той е един от десетте най-големи риска за здравето, казва доц. д-р Михаил Околийски

22:42 | 31.05.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) оповести 10-те най-големи риска за здравето. Зад тях стои сериозна научна обосновка и изследвания на смъртността, заболеваемостта и и дните, прекарани в нетрудоспособност.

Всяка година около 10 00 души в България умират в резултат на влиянието на замърсения въздух. Другите са класически незаразни хронични заболявания като рак, белодробни респираторни заболявания и такива на на сърдечно-съдовата система. ХИВ също попада в топ 10.

Това заяви доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Една голяма група са незаразните хронични заболявания, като в тях България е една от страните, засегнати най-много в европейския регион на СЗО, защото тук са най-ниските нива на физическа активност, на неупотреба на тютюневи и алкохолни изделия, на превенция на тези заболявания, както и на тоталната липса на здравно образование в училищата. Друг огромен проблем е грипната епидемия. Под 5% от населението се ваксинират срещу грип. А грипът отнема и животи".

Случаите на морбили у нас зачестяват, въпреки че не е епидемично ниво, то все пак е тревожно високо, уточни гостът.

Универсално здравно покритие в сърцето на философията на СЗО означава всички хора да получат достъп до здравни услуги, без това да затрудни икономическия им живот, твърди доц. д-р Околийски.

"Министерството на здравеопазването заедно със СЗО успя да финализира национална програма за антибикробната резистентност, която ще бъде приета през юни. Тя ще се опита да се справи с проблема относно предписването на антибиотици по предназначение. Тази програма касае и ветеринарния сектор. Другото е да се разработват нови антибиотици, за да се справят с все по-мутиращите бактерии. Процесът е скъп и трудоемък".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 16 rate down comment 0
doba
преди 4 години
zelka007, нещо не си ме разбрал май.Точно това казвам, че преди въздуха беше много по-мръсен.Към изброеното от теб ще добавя и локомотивите на въглища.Сега основния проблем се оформят *** с горенето на сурови дърва, дрехи и каквито им паднат ***. Самата Фандъкова каза в интервю, че на 1-ви януари, когато нито една кола не е била по улиците смрадта откъм гетото е била непоносима.НО мръсният въздух, ако разбираме като такъв с фините прахови частици в него не е водеща причина за смъртността в БГ.Виж, такъв с наличие на какви ли не химии в него определено влияе на здравето. Ако имате път към Варна може да минете през Девня да видите за какво става въпрос. Но за това никой не говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Хайде, хайде - в Надежда не зная какво е било, но в моя квартал преди 20 години въздухът бе в пъти по-чист - преди *** да превърнат малкото законно кварталче Факултета в огромно смрaдливо незаконно гeто !!! Десетки хиляди хора търпим тоя терор, фъндъкова на въжето би трябвало да увисне за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
Тази зима един се оплакваше, че като излезел на балкона да изпуши една цигара, мръсният въздух от печките на въглища щял да го убие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
сам верваш ли си като пишеш или не ? кой може да забрави оранжевите облаци от кокса :))) ... ако си ходил на кремиковския манастир когато работеше "металургията" да се порадваш немаше да го пишеш , гледката беше незабравима ...https://***.dnevnik.bg/photos/2008/01/30/453266_fotogaleriia_-_kremikovci_gordostta_na_sofiia/?pic=4едно време в надежда махаха прането от балконите като подухнеше вятъра в посока от теца ... добре че го минаха на газ . май забравихте 2014 като спря газът и за 1 седмица минаха на въглища , леле вой до небето беше какво е чудо ... :)))тия приказки вървят само в клуб на атака и бкп ... дип че не мога да намеря една снимка имаше сателитна на димът от кремиковци как се разстеля над софия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
замърсеният въздух с нетоксични газове и прах не представлява никакъв риск за хората, които не страдат от заболяния на дихателната система или астна причинени от нещо друго. Няма нито един човек, който да е убит от въглеродния диоксид, метан, азотен оксид или сажди от автомобилните газове. Абсолютно невъзможно е да убиеш някого с автомобилни газове на открито. Няма баламурник, който да вярва на такива безумия като твърденията в статията, това е по-зле от жълт шок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
doba
преди 4 години
За протокола: диагноза 'мръсен въздух' в медицината няма.За протокола-2: в сравнение с минали години(особено при работещ Кремиковци) и ТЕЦ на въглища в по-големите градове въздухът е с пъти по-чист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Най-лошото е че мръсният въздух убивал 10 000 човека годишно но нито един български депутат, министър, кмет, общински съветник, съдия или прокурор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
Sakamano
преди 4 години
С базна маница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
majnata
преди 4 години
пълни глупости ...поръчкова статия ... погледнете първо с какво се храни българинът .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още