IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болтън: САЩ искат Великобритания да напусне ЕС

Това ще укрепи НАТО, смята съветникът по националната сигурност на Тръмп

23:01 | 31.05.19 г. 2
<p>
	Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Снимка: Ройтерс

САЩ искат Великобритания да напусне Европейския съюз, защото това ще укрепи военния съюз НАТО и ще покаже уважение към резултата от референдума през 2016 г., заяви съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предава Ройтерс.

„Предпочитанието на САЩ е Великобритания да изпълни това, което поискаха хората и да напусне ЕС. Това е урок за всеки в триумфа на демокрацията“, каза Болтън в интервю за британския вестник Daily Telegraph.

„Мисля, че ще ни бъде от особена полза в НАТО да имаме още една силна и независима страна, която ще помогне на НАТО да бъде по-ефективна“, допълни той.

В отговор на въпрос за Brexit Болтън каза пред журналисти в Лондон, че САЩ са постигнали успех, обявявайки собствената си независимост от Обединеното кралство.

Междувременно британският външен министър Джереми Хънт, който е и претендент за премиерския пост, заяви, че Великобритания не трябва да възприема "много твърд подход" към евентуални бъдещи преговори за Brexit, тъй като това може да предизвика сходен отговор от Европейския съюз.

"Необходимо е да осигурим Brexit и моята работа е да гарантирам да имаме дебати как да направим това", каза Хънт в интервю за Би Би Си.

Той заяви, че се надява да не се налага да избира Brexit без сделка като цена за излизане от ЕС, пише БТА. 

"Трябва да оставим като възможност варианта без сделка. Аз давам ясно да се разбере, че ако в крайна сметка се стигне до избор между това да няма сделка или да няма Brexit и може да се избира само едно от тези две неща, бих избрал да няма сделка, но не искам да правя подобен избор", каза Хънт.

По-рано той е казвал, че ако стане премиер, по-скоро би отложил излизането на Великобритания от ЕС след крайния срок на 31 октомври, отколкото да се опитва да наложи в парламента Brexit без сделка, което може да доведе до национални избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Е т'ва искам да го видя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 7
korn
преди 4 години
Аз викам Великобритания да остане в ЕС. Всички европейски държави в ЕС. Стена около цяла европа. Атомно,водородни и всякакви бомби разположени по границата и насочени срещу САЩ,Русия и ислямските катуни в Близкия Изток.Изтегляне на всякакви амерински и руски бази от Европа. Забрана наамериканските и руските *** да стъпват на континента.Забрана на всякакви американски и руски фирми да правят бизнес в Европа.Европа това е култура,история и център на света, всичко друго е провинция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още