IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на правосъдието на САЩ ще разследва Google

Това ще бъде поредното антитръстово разследване на американския интернет гигант

15:53 | 01.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американското министерство на правосъдието планира антитръстово разследване на Google, пише Wall Street Journal. То ще засегне както онлайн търсачката, така и други части на бизнеса ѝ.

Информацията се появи, докато тече дискусия между обществото и политиците за това дали големите технологични компании трябва да бъдат разделени. Разследването от страна на правителството може да засегне една от най-високо оценените публично търгувани компании в света.

Alphabet генерира 136,8 млрд. долара приходи през 2018 г., 85% от които дойдоха от реклама. Google контролира над 70% от пазара на търсачки, сочат данни на NetMarketShare. А това не е първият път, в който тя се сблъсква с антитръстов натиск.

През 2013 г. Google заяви, че ще направи някои промени в практиките си и сключи споразумение с Федералната търговска комисия в САЩ. Притесненията на комисията тогава бяха, че бизнес практиките на Google могат да вредат на конкуренцията.

През 2010 г. срещу компанията беше подадена антритръстова жалба от Европейската комисия във връзка с подреждането на резултатите в търсачката и рекламите, което доведе до глоба в размер на 2,7 млрд. долара през 2017 г., сочат данни от последния годишен отчет на компанията майка Alphabet. През 2016 г. комисията пък поде действия, свързани с операционната система на Google, Android, а миналата година компанията получи нова глоба от 5,1 млрд. долара.

През март тази година Европейският съюз нареди Google да плати около 1,7 млрд. долара заради проблемното си поведение по отношение на рекламата.

Напоследък има политически натиск върху Google и в САЩ. Президентът на страната Доналд Тръмп е особено критичен към големите технологични компании, включително обвини Google за политическа намеса в резултатите от търсенето. През март Тръмп написа в Twitter, че YouTube и Twitter поставят на преден план демократите.

Сенатор Елизабет Уорън, която през декември обяви, че през 2020 г. ще се кандидатира за президент, все повече настоява за разделянето на технологични компании като Google. 

Министерството на отбраната не е коментирало разследването си. Google не е отговорила веднага на запитванията за коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още