IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай издава Бяла книга за позицията си в търговските преговори със САЩ

Втората икономическа сила в света ще отговори на атаките на Вашингтон

10:35 | 02.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Китай повиши тона днес в търговската война със САЩ, като прехвърли на Вашингтон отговорността за провала на двустранните търговски преговори и като намекна, че в краткосрочен план няма да има никакъв изход от кризата, предаде Франс прес.

Заплахи за ембарго върху някои метали, "черен списък" на чуждите компании, повишаване на митата и войнствена реторика - за няколко дни Пекин премина решително в контраофанзива, близо година след началото на икономическия му сблъсък с Вашингтон. "Търговката война не връща величието на Америка", каза в Пекин заместник-министърът на информацията на Китай Го Веймин.

Президентът на САЩ увеличи през юли миналата година митата върху китайските продукти - мярка, последвана от реципрочни санкции от страна на Китай върху американски продукти. Оттогава цените и стойността на производството нараснаха в САЩ, износът им към Китай намаля и световният растеж е застрашен, припомни днес Го, като представи в Пекин документ с китайската позиция за търговските преговори със САЩ, наречен "Бяла книга". Документът съдържа 21 страници и бе публикуван ден след влизането в сила на нови китайски наказателни мита на стойност 60 милиарда долара върху американски продукти, внасяни всяка година в Китай, в отговор на последните американски мита, наложени от началото на май върху китайски продукти на стойност 200 милиарда долара. 

Паралелно с публикуването на Бялата книга в Пекин, в Сингапур китайският министър на отбраната Въй Фънхъ увери, че втората икономическа сила в света ще отговори на атаките на Вашингтон. "Ако САЩ искат да говорят, ние ще оставим отворена вратата. Ако искат сблъсък, ние сме готови", заяви министърът.

Месец след провала във Вашингтон на търговските преговори, заместник-министърът на информацията Го пък каза, че САЩ носят "цялата отговорност" за този обрат, защото на няколко пъти са променяли изискванията си.
Досега китайското правителство уверяваше, че дискусиите ще бъдат подновени в Пекин на неуточнена дата, но на пресконференцията за представяне на Бялата книга не стана дума за такова нещо. Го също така каза, че няма информация за евентуална двустранна среща на Тръмп и Си Цзинпин в Япония в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

"Дори и сътрудничеството да е единственият възможен избор с Вашингтон, Китай няма да прави компромиси с фундаменталните си принципи", се казва в Бялата книга. В нея се определят за напълно неоснователни обвиненията към Китай в интелектуална кражба, формулирани от администрацията на Тръмп.

По повод публикуването на Бялата книга в изявление от канцеларията на говорителя на китайското правителство се казва, че Китай е спазил дадената дума през 11-те кръга на преговори и ще продължи да спазва поетите ангажименти, ако се постигне търговско споразумение, предаде Асошиейтед прес. В изявлението САЩ са обвинени, че са отстъпили назад в преговорите на три пъти, като са въвели нови мита и други условия отвъд договореното.
"Колкото повече неща се предлагат на американското правителство, толкова повече иска то", се казва в изявлението.

В него преговарящите от САЩ са обвинени, че са прибягвали до сплашване и до принуда.
"Суверенитетът и достойнството на една страна трябва да бъдат уважавани и всяко споразумение, постигнато между двете страни, трябва да бъде базирано на равнопоставеността и взаимната полза", се казва в изявлението.
Освен дефицита в двустранните търговски отношения, САЩ критикуват Китай и заради препятствията, които чужди компании срещат в страната, като например принудителни трансфери на технологии и подкрепата, предоставена за държавните компании, отбелязва Франс прес

Търговският сблъсък се допълва и от технологичен конфликт. Вашингтон постави миналия месец китайския технологичен гигант Хуавей, заподозрян в потенцилен шпионаж, в черен списък на компаниите, на които е забранено да продават и преотстъпват американски технологии без правителствено одобрение. Това се възприема като тежък удар за Хуавей, който има нужда от американски чипове за мобилните си телефони. Пекин отвърна в петък, като обяви, че създава "черен списък на чужди ненадежни компании". Китайското правителство освен това даде да се разбере, че може да блокира износа на редкоземни метали, от които имат нужда някои високотехнологични сектори на американската индустрия.

Относно Хуавей в Сингапур китайският министър на отбраната увери, че това не е военно предприятие, въпреки че основателят му е бивш военен. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още