IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия

Готови сме да седнем с иранските лидери, заяви държавният секретар на САЩ

17:30 | 02.06.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия. Той обаче допълни, че Вашингтон трябва да види, че Ислямската република се държи като "нормална държава", предадоха Ройтерс и АР.

Иранският президент Хасан Рохани намекна вчера, че Иран е склонен да разтоваря със САЩ, ако Вашингтон прояви уважение, но допълни, че Техеран не може да бъде принуждаван да преговаря.

Напрежението между двете страни нарасна и това породи опасения за открит конфликт, припомня БТА.

Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон е готов да участва в разговор без предварителни условия.
Готови сме да седнем с иранските лидери, отбеляза той.
Помпейо обаче даде да се разбере, че американските усилия за прекратяване на враждебната дейност на Ислямската република ще продължат. 

Първият американски дипломат се срещна днес с швейцарския си колега Игнацио Касис за разговори, в които вероятно Иран е бил основна тема. Срещата се състоя в южния швейцарски град Белинцона.
Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран и е посредник между двете страни, включително оказва съдействие на задържани в Ислямската република американци. Не е ясно обаче дали Помпейо търси помощ от Швейцария за нещо конкретно.

Швейцария е втората държава от европейската обиколна на Помпейо. Преди нея американският държавен секретар посети Германия, а утре ще бъде в Холандия, преди да излети за Лондон, където ще се присъедини към държавното посещение на президента доналд Тръмп във Великобритания. Помпейо досега се изразяваше уклончиво за възможността САЩ да комуникират с Иран чрез Швейцария.

"Няма да говоря как комуникираме или не с Иран", каза пред репортери Помпейо. На въпрос защо прекарва три дни в швейцарската столица Берн - град, който е бил за последен път посетен от американски държавен секретар преди повече от две десетилетия - той отговори, че е голям любител на сиренето и шоколада.
Тръмп все пак даде да се разбере, че би желал да говори с Иран.

"Ако те искат да разговарят, аз съм на разположение", каза той, въпреки че Помпейо и съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън засилват предупрежденията, че всяка атака срещу американските интереси от страна на Иран ще предизвика бърз и значим американски отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 10
v_tin
преди 4 години
Ами кимчо изпука 2 ракети над япония и говедарите седнаха на масата, ако иранците направят едно учение в пролива .......... не ми се мисли какво ще стане с петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още