IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Промяна на данъците не бива да се прави на парче

Само за първото тримесечие на 2019 г. има минимален ръст на заплатите от 12,2%, твърди депутатът от ГЕРБ

10:57 | 03.06.19 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всяка промяна на данък не бива да се прави на парче, а само след цялостен анализ на данъчната система. Така председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова коментира в ефира на bTV предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за по-нисък ДДС за хляба и лекарствата. Тя определи идеята като „популистка“, и припомни, че чрез данъците се осигуряват нужните пари за строителство на пътища.

Няма незаменими хора, заяви тя по повод оставката на Цветан Цветанов. Стоянова коментира изборната победа на ГЕРБ в европейските избори като „постигната от партия ГЕРБ". „Спечели политиката на ГЕРБ", отговори тя на въпроса дали това е изборна победа на Бойко Борисов или на Цветан Цветанов.

„Цветан Цветанов беше прекрасен организатор, работеше много време за партията, но незаменими хора няма. Ще се види дали е силно преувеличена неговата функция в ГЕРБ, не смятам, че аз трябва да давам такива оценки за работата на господин Цветанов и за неговия 18-годишен труд. Г-н Цветанов даде сам оставка и това беше негово решение”, добави тя. 

„Вече доста години сме на власт и някои хора се поизхабиха, всякога в едно управление се иска нови хора, млади хора", коментира тя евентуалните промени в кабинета.

„Намирам за нормално по средата на мандата да има преглед на коалиционното споразумение, но ние за нас вече го направихме наскоро. И установихме, че основните му цели са постигнати", каза още Стоянова.

Хората казват - държавата и правителството работят добре, сочат фактите след евровота, дори и да е имало ниска избирателна активност, каза още председателят на бюджетната комисия.

Според нея трябва да се сравнява активността с предишни избори за ЕП и тогава ще се види, че не е толкова ниска. Тя добави, че една от причините избирателите да гласуват за ГЕРБ е това, че икономиката се движи добре, а безработицата намалява. „Само за първото тримесечие на 2019 г. сме с минимален ръст на заплатите от 12,2% и забележете, тези не са от повишени заплати в държавния сектор, а идват от частния сектор. Това харесват хората и искат то да продължи. Да, на едно от ниските места сме, но сме тръгнали от много ниска база, и ако още веднъж БСП дойде на власт, ще се намираме на още по-ниско място, откъдето сме тръгнали“, заяви Менда Стоянова.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 4 години
Като говорите за излишъци и последващото им харчене - поне коментирайте че те са с основен произход спестени пера в разходната част на бюджета , а не за превишение на приходите над разходите в консолидирания бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 4 години
- Повишения на максималния осигурителен доход с по 200 лв. в периода 2013-2015 до 2 600 лв.---от тази година вече е 3000, само това ми намали заплатата с около 60 лева. 60 лева данък тиква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Щом това са данъци, смятай ги като данъци - като процент от доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 4 години
фактите са че всяка година вдигат по нещо, и колкото и да се опитваш да го извъртиш, няма да стане пред мен... не си гербаджия ама ги защитаваш сляпо :):)Синдикатите не могат да вдигнат нищо, защото повечето данъци са разписани в закон който се приема в Парламента, а другите са чрез декрети от Мин. съвет ... демек все от Гербаджиите.Първите дни се плащат от работодателя ама не на 100% (по спомен са 65% някъде) ... защо не на 100% и защо от него, след като са удържали осигуровки, чакам да ми обясниш ... аз го виждам като допълнителен косвен данък, който преди го нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
Гари
преди 4 години
Все се хвалят с голям излишък, а пари за по-нисък ДДС за хляба и лекарствата няма. Държавата уж много е загрижена за здравето ни, но пък смята за напълно редно да печели и от болните. А иначе за последните 10 г.:- Увеличена вноска за здраве с 2 процентни пункта (2009)- Увеличение на вноската за пенсия с 1 процентен пункт (2017)- Увеличение на вноската за пенсия с 1 процентен пункт (2018)- Повишения на максималния осигурителен доход с по 200 лв. в периода 2013-2015 до 2 600 лв.- По-високи минимални осигурителни прагове повишения през повечето години, в т.ч. и административно наложени в някои случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
doba
преди 4 години
Доколкото знам, първите дни на болничните се плащат от работодателя.Колкото до осигурнителния максимум, за последното му вдигане може да благодариш на КНСБ и Подкрепа. Те го предложиха и Горанов разбира се го прие. Такова чудо едва ли има друго в историята - синдикати да предлагат по-високи данъци на работещите!За протокола: не съм герб-аджия, просто пиша фактите. На фона на 'точенето на брадвите' от БСП споменатите от теб увеличения са като детска градина пред концентрационен лагер. Корни и Милиончева всеки път натъртват, че едни 11млрд оставали незаслужено в 'ботатите' и трябвало да се раздадат на 'бедните'...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Кофти ви наказаха на изборите, нали? При всичките имотно-корупционни скандали, хората все още смятат БСП за по-лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ааа, забравих как преди 6-7 години направиха и първите дни от болничния да си го плащаме ние, или викаш това не е данък... не са се спрели, ти викаш нищо не са били пипали :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
khao
преди 4 години
вдигнаха няколко пъти осигурнителния максимум, вдигнаха данъка на колите, вдигнаха таксите по пътищата с 65% (винетка, пак вид данък), застраховки ... и още куп косвени такси които сега пропускам на първо четене, .... па ти си гледай фиша докато Тиквата те краде тихо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 13
doba
преди 4 години
За протокола:Гледам си фиша отпреди 10г(точно) и последния и виждам само една разлика: вноската за пенсия е с 2% нагоре.Май по инициатива на Калфин я вдигнаха.Другото е без промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още