IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Infineon купува Cypress в поредната мегасделка в сегмента на полупроводниците

Офертата от 8,7 млрд. долара представлява премия от 34% спрямо капитализацията при затваряне на борсата в петък

17:04 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският производител на полупроводници Infineon Technologies AG се е съгласил да купи американския си конкурент Cypress Semiconductor Corp за сумата от 8,7 млрд. долара – поредната мегасделка в сектора, който трябва да се пребори със забавен растеж.

Офертата от 23,85 долара за акция представлява премия от 34% спрямо цената при затваряне на борсата в петък. Това е и с 50% над цената, за която книжата се търгуваха на 29 май, когато Bloomberg съобщи за възможното придобиване. Заедно със задълженията, сделката оценява Cypress на 9 млрд. евро (10 млрд. долара), съобщиха двете компании в изявление.

С покупката на Cypress германският производител Infineon ще може да си върне позициите на доставчик на оборудване за автомобили и други свързани устройства.

Индустрията в производството на полупроводници промени формата си през последните пет години на фона на това, че все повече компании започнаха да се сливат, за да се справят със свиването на мащабите си, увеличаването на разходите и намаляването на потребителите.

Наскоро холандската компания NXP Semiconductors NV обяви, че е сключила сделка за 1,76 млрд. долара за бизнеса с доставка на безжичен интернет на Marvell Technology Group Ltd. През март Nvidia Corp. се съгласи да купи производителя на чипове Mellanox Technologies Ltd. за сумете от 6,9 млрд. долара.

Малко преди началото на борсовата сесия в САЩ книжата на Cypress се търгуват при цена от 22,01 долара – под предложената от Infineon цена. В същото време акциите на германския производител поевтиняват с над 9% на борсата във Франкфурт до най-ниското си ниво от поне ноември 2016 г. насам. В същото време от S&P Global Ratings подлагат производителя на преоценка за възможно понижаване на рейтинга.

Досега Infineon беше предимно в периферията на сектора на фона на други мащабни консолидации. През последната година обаче компанията изгуби близо една трета от стойността си, след като на два пъти преразгледа прогнозите си заради глобалната икономическа несигурност и забавянето на китайския автомобилен пазар.

Плановете на двете компании могат да се окажат трудни за изпълнение, тъй като купувачът е фокусиран основно върху чипове за захранване, а неговата цел за придобиване – върху интернет на нещата и допълнителна памет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още