IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия преговаря с Полша за компенсациите за некачествено гориво

Представители на руските власти днес се срещнаха в Москва с чуждестранни купувачи на руски петрол, за да обсъдят проблема с петролопровода „Дружба“

21:56 | 03.06.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на компенсациите за нарушенията, причинени от замърсения руски петрол в тръбопровода "Дружба", трябва да бъде решен между купувачите и продавачите на суровината. Това заяви днес руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин, цитиран от Ройтерс. 

Представители на руските власти днес се срещнаха в Москва с чуждестранни купувачи на руски петрол, за да обсъдят проблема уточнява БТА. След срещата Сорокин посочи, че не са обсъждани конкретни цифри, тъй като на този етап е трудно да се оцени размерът на обезщетенията. Ще бъде въведен обаче единен механизъм за компенсации, допълни той. 

Полската нефтопреработваща компания Орлен (Orlen) изрази задоволство от резултата от преговорите, допълва ТАСС. Тя съобщи, че предстои да получи компенсации за доставките на замърсен петрол. Доставките на петрол, отговарящ на стандартите, по "Дружба" в Унгария и Словакия са влезли в щатен режим, а доставките на чист петрол в Полша могат да започнат още на 8 и 9 юни. Това каза пред медии говорителят на руската компания оператор Транснефт Игор Дьомин. 

На 19 април беларуската компания "Балнефтехим" обяви, че руската страна подава по петролопровода „Дружба“ некачествена суровина. Няколко дни по-късно Беларус спря транзита за европейските потребители.

Проверка на "Транснефт" показа, че на територията на Самарска област горивото е умишлено замърсено, припомня БНР. Следственият комитет на Русия разкри, че организирана престъпна група е източвала петрол от тръбата и го е заменяла с хлорорганични съединения.

Финансовият директор на компанията „Петронефт актив“ и заместникът на генералния директор по техническите въпроси бяха обвинени в кражба в особено големи размери и повреждане на магистрален петролопровод. Двамата бяха обявени за издирване, а четирима техни предполагаеми съучастници, сред които и генералният директор на фирмата – задържани. Те ще останат в ареста до 29 юни, когато ще бъде гледана мярката им за неотклонение. Източването е продължило от август 2018 до април тази година, уточнява Националното радио.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
Един ден от Русия ще остане само московията коментарите оставям на русофилите ------------------------------------на мене ми се струа, че нема го дочакаш тоя ден кат глеам ..... :)) и то забележи от вашия пропаганден гнъссен сайт ти го пускам т.е. от централата дет ше ви загаси тока .... :))Германия расте, България гордо изчезваhttps://***.dw.com/bg/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0/a-43401601
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
"АВВА , идеята за военен конфликт , на територията на Европа съществува само в главите на ограничен брой ортодоксални стоманени болтове без достъп до активна военна служба ..."Не бе, то във Фашингтон няма такива!Спете спокойно деца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
АВВА , идеята за военен конфликт , на територията на Европа съществува само в главите на ограничен брой ортодоксални стоманени болтове без достъп до активна военна служба ...а иначе като чета за организацията на кражбата като замисъл , изпълнение и ниво на изпълнителите , ми изплува определението на един фен на АВВА-та - нигерия със сняг :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 12
ivailojelyazkov
преди 4 години
Един ден от Русия ще остане само московията коментарите оставям на русофилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Понякога дефекта се превръща в ефект.Особено, ако знаеш подробностите.На руски: игра стоит свечь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Ти ***.лоумен ли си ве? За да не прекъсва доставките "Транснефт" организира доставки по море, което и излиза доста по-скъпо. Ще се набутат един път с по-скъп транспорт, втори с обезщетения, за да може ниския доносник в кремъл да проверял нещо? Ще го уволнят на втория ден, повярвай ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Гадните варвари сипалу *** у тръбътъ,тъй късия разбра коя НАТовска държава колко може да издържи при една война, без да си бара резервите и.И кои изобщо нямат 3-6 месечни резерви, де ЕС ги иска.Празни хранилища, толкозз, Брюксел да се побара като сетила се Мара.Конкретиката оставям на туркофилите (демек русофобите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Дами и господа, добре е да сте информирани преди да пишете превеждате статии. Полша заяви, че няма да източи замърсения петрол, преди да договори обезщетение. Ако се е съгласила да изчисти тръбопровода, значи руснаците са клекнали. Твърдението, че някой умишлено е замърсил суровината е нелепо. Хлорорганиката(понеже е по-тежка) се използва за изтласкване на нефта на удобни за добив нива. Когато с това се занимават некомпетентни хора, резултата е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още