IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания запазва нивата на таксите в университетите

В момента кандидат-студентите търсят предимно специалности в сферата компютърните, а не толкова с бизнес насоченост

22:46 | 03.06.19 г.
Великобритания запазва нивата на таксите в университетите

Великобритания запазва нивата на таксите и финансиране на британските университети и за 2020/2021г. Това е чудесна новина за тези, които в момента са в 11 клас и ще кандидатстват за висше образование за учебната 2020/2021 г.Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ели Тончева от консултантска агенция ЕДЛАНТА.

Тя уточни, е се запазва таксата от 9250 паунда. Въпросът е какво ще стане след Brexit, ако изобщо има такъв, посочи експертът.

"Единият вариант е в случай на излизане от ЕС, таксите да бъдат на нивата на тези, които студентите плащат извън ЕС, т.е. около 10-30 хил. паунда за специалности като медицина. Стандартната такса е около 10-14 хил. паунда за студенти извън ЕС. Другият вариант е Великобритания да постигне двустранно споразумение и равнопоставеност с всяка от страните на ЕС. Има възможност и Brexit въобще да не се случи", каза Тончева.

Според нея в момента кандидат-студентите търсят предимно специалности в сферата компютърните, а не толкова с бизнес насоченост, както преди.

"Във Великобритания се търсят кадри за инженерни позиции. Интересни специалности, които набират скорост, са свързаните с киберсигурността, здравословното хранене. За медицина изискванията са високи", каза експертът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още