IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 юни

08:10 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цената на водата ще расте "служебно" с минималната заплата
В. Сега

Управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата да "скача" автоматично при всяко вдигане на минималната работна заплата (МРЗ). Това стана ясно на дискусията "За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите", организирана от КНСБ.  Готви се приемането на нов закон за ВиК услугите, който ще промени изцяло формулата за изчисляване на тарифите. Ще се обсъждат варианти за служебно изменение на цената при промяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електроенергията, на доставната вода и др., обяви на форума зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. "Служебно" означава, че дори няма да се налага ВиК фирмите да мотивират нуждата от поскъпване, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) просто ще одобрява поредното покачване на тарифите. Движение надолу едва ли ще има - минималната заплата планирано ще расте, а прогнозите за тока сочат продължително поскъпване.

Банките отчитат 14.5% ръст на печалбата си
В. Сега

Банките отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири месеца на годината. Ръстът в сравнение с април 2018 г. е 14.5%. Това е пореден месец на впечатляващи двуцифрени ръстове на печалбата на банковата система у нас на фона на безпрецедентно ниските лихви, задържали се повече от година. За цялата 2018-а трезорите постигнаха печалба от 1.67 млрд. лв. - с  40% повече от предходната година, което е рекорд от финансовата криза отпреди 10 години. Кредитите и депозитите в банките продължават да растат. В края на април отпуснатите банкови заеми на бизнеса и домакинствата вече са 62.3 млрд. лв., а спестяванията достигат 91.6 млрд. лв. Засиленото кредитиране и почти нулевите разходи по влоговете са причина от лихви трезорите да спечелят 912.6 млн. лв. през първите четири месеца, което е с 5.5% повече отпреди година.  Двойно по-бързо обаче растат нетните приходи от такси и комисиони.

Подготвят нови правила за детските лагери
В. Монитор

Създадена е работна група, която работи по изготвянето на специална наредба за детските лагери, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й идеята е тези места за отдих да бъдат извадени от общия знаменател на туристическите обекти и да бъдат уточнени условията, на които трябва да отговарят. Предстоящото лято ще е предизвикателно, а целта е да запазим нивата на туристите от миналата година, допълни Ангелкова. По думите й през първите 4 месеца на годината страната ни е посетена от 1 750 000 чуждестранни гости, като броят им е с 1,5 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година. Увеличението на реализираните нощувки е с 5,8%, а на приходите - с над 6 на сто. Ангелкова каза още, че има спад на записванията за летни почивки у нас на руския и на германския пазар. За сметка на това има увеличение във Великобритания, Полша, Чехия, Израел, Франция, като във всяка от тези държави ръстът е с повече от 10%.

Мандрите купуват по-малко мляко, правят повече сирене с палма
В. Труд

Мандрите изкупуват по-малко мляко, в същото време производството на сирене с растителни мазнини се увеличава. Това показват последните данни на Министерство на земеделието, храните и горите. През първите четири месеца на тази година са изкупени от фермерите 206 хил. тона краве мляко, което е с 2% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Прогнозата им е, че този спад ще се задържи през цялата година, като изкупеното краве мляко ще спадне на годишна база от близо 630 хил. тона на около 615 хил. тона.

Още 80 млн. лв. за общини да сменят печки на екогориво
В. 24 часа

Жителите на няколко български общини, в които има превишение на нормално допустимото съдържание на фини прахови частици във въздуха, ще могат да се възползват от нови 80 млн. лв. за замяна на старите печки на твърдо гориво. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това са общините, които нямаха право да кандидатстват по първата процедура на оперативна програма “Околна среда” за подмяна на отоплението със замърсяващи твърди горива. Ресурсът за останалите беше 111 млн. лв., като условието беше общините да имат разработени и действащи общински програми за подобряване на чистотата на въздуха и замърсяването от битовото отопление да е идентифицирано като проблем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още