IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Скоро Фед може да се наложи да намали лихвените проценти

Това е първият път, в който от ръководството на Фед публично изразяват необходимост за намалението им, откакто увеличението бе поставено на пауза през януари

08:40 | 04.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеймс Булард. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв в скоро време може да се наложи да намали лихвените си проценти, за да подкрепи инфлацията и да отговори на рисковете за отслабване на икономиката. На такова мнение е президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард.

„Коригиране в посока надолу на политиката за лихвите може да се окаже оправдано скоро, за да помогне за центрирането на инфлацията и очакванията за инфлацията в целите им, и също да осигури гаранции в случай на по рязко от очакваното забавяне“, се посочва в негово изказване, подготвено за събитие в Чикаго и цитирано от Bloomberg. „Преките ефекти от ограничаването на търговията на американската икономика са относително малки, но ефектите на глобалните финансови пазари може да са по-големи“, посочва още той.

Коментарите на Булард са първия път, в който представител на американската централна банка публично изразява необходимостта от намаляване на лихвените проценти, откакто Фед постави на пауза увеличаването им през януари.

Булард, който е и един от най-благосклонно настроените членове на Фед, тази година има право на глас във Федералната комисия по отворените пазари, която определя нивото на лихвите. Следващото й заседание ще е на 18-19 юни във Вашингтон.

В същото време президентът на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари – който заедно с Булард е сред най-отявлените противници на високите лихви през последните години, заяви в петък, че все още не вижда необходимостта за облекчаване на лихвите. От своя страна Булард посочи наскоро, че според него свиването на този етап би било преждевременно.

На този фон в понеделник широкият индекс S&P 500 увеличи загубите си, които достигат вече 7% спрямо рекордно високите си стойности, достигнати на 30 април, заради по-слабите данни за американската икономика и нарастващите притеснения за възможното по-нататъшно ограничаване на търговията от президента Доналд Тръмп.

„Финансовите пазари изглежда очакват по-малък растеж и по-малко напредване на инфлацията, отколкото Федералната комисия за отворените пазари – сигнал, че определянето на политиката за лихвите може би е прекалено рестриктивно предвид настоящата обстановка“, посочва още Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Толкова скоро да се смъкват - ефекта ще е на половина . А и височината не е голяма . ................. Дано скоро да разберат своето безсилие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още