IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-силното оръжие на Тръмп срещу Huawei - европейският потребител

Европа е един от най-бързо растящите пазари на китайския гигант, но потребителското търсене на телефоните му на контитена спада

10:29 | 04.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да е открила най-ефективното оръжие до момента в кампанията си срещу Huawei Technologies – европейският потребител, пише Bloomberg.

Съединените щати прекараха месеци, лобирайки пред съюзниците си да блокират Huawei от изграждането на 5G мрежите им. Тези усилия обаче имаха малък успех.

Изминаха по-малко от три седмици, откакто президентът въведе ограничение на достъпа на китайския технологичен гигант до американски технологии. След спирането на ползването на операционната система Android на Google, бизнесът на Huawei със смартфони изглежда губи сила в Европа – ключов пазар за растежа на компанията.

Потребителските опасения, че телефоните на Huawei бързо ще изостанат, значи, че търсенето на устройствата рязко поема надолу, коментира Бен Стантън, базиран във Великобритания анализатор на Canalys, позовавайки се на дискусии с телекоми, търговци на дребно и дистрибутори.

„Това се дължи на страха, че устройствата могат да загубят функции, да станат несигурни, да загубят поддръжката си и дори oсезаемата си стойност“, посочва още той.

Във Франция търговската премия на смартфоните на Huawei е спаднала с около една пета в седмицата, след като САЩ добавиха компанията в черния си списък, твърди представител на телекомуникационната индустрия, който е пожелал да остане анонимен.

Охлаждането на търсенето може да застраши успеха на усилията на Huawei да изпревари Samsung Electronics в Европа, където потребителите са склонни да плащат за най-скъпите модели. Това е и един от най-бързо растящите пазари на Huawei.

На потребителите не може да се гарантира, че телефоните Huawei, които работят с Android, ще имат достъп до приложения и обновявания на функциите за сигурност след 19 август, когато изтича 90-дневният гратисен период, който Съединените щати дадоха на компанията. Huawei твърди, че има резервен план, ако рестрикциите останат в сила и ще се насочи към ползването на собствена нова операционна система, която в момента е в процес на разработка.

Несигурността възпира 67-годишният Стюарт Уилсън да си купи телефон на Huawei, когато търси с какво да замени свя Samsung Galaxy S7.

"Първоначално си мислех да опитам нов телефон“, коментира Уилсън на излизане от магазин на оператора EE в централната част на Лондон, докато носи новия си Galaxy S9. “Но с всичко изписано за Huawei, с Google и останалото, нещата се променят всеки ден. Не знаеш какво се задава. Затова просто реших да не взимам Huawei, а да остана със Samsung”, коментира той.

Huawei продава около половината от смартфоните си в Китай, сочат данни на Canalys. Но тя гледа далеч, за да разшири своя бизнес със смартфони. Въпросният бизнес е част от звеното ѝ за потребителски продукти, което носи най-голям дял от приходите на компанията.

Ако Съединените щати запазят рестрикциите, Huawei трудно ще задържи темпа на растеж, който имаше до момента, а Samsung ще е сред онези, които ще спечелят най-много от това.

"Забраната създава огромна пропаст в пазара, която най-вероятно ще бъде запълнена от Samsung и други китайски марки като Xiaomi, OnePlus и Oppo”, коментира анализаторът от Ovum Даниел Глийсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Trustcrusher
преди 4 години
Huawei без шпионските приложения на Google? ИСКАМ!!!! Мисля, че на доста хора им е писнало да бъдат подслушвани и следени. И не ми говорете как Huawei шпионирал за китайците...какво точно ще ви направят китайците? На фона на безконтролното даване на всичката ви информация от Google на всеки, който я поиска....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Да живее Xiaomi!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още