IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешиха сделката за изтребителите F-16

Министерството на отбраната очаква проектодоговора до 2 седмици, като преговорите ще продължат след това

11:09 | 04.06.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавният департамент одобри възможността за сделка за продажбата от САЩ на България на изтребители F-16 C/D блок 70/72 за 1,6773 млрд. долара, съобщи Американската агенция за сътрудничество в отбраната на 3 юни, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Правителството на България е поискало да купи 8 самолета F-16 и допълнително оборудване, радари, оръжие, ракети, комуникационно оборудване, софтуер, резервни части и др. за тази сума.

В пакета  освен осемте самолета с пълен комплект въоръжение въздух-въздух и въздух-земя са включени всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, съобщи Министерството на отбраната.

Това е максималната финансова рамка на проекта за новия многоцелеви изтребител. Според мейла до медиите на МО до 2 седмици правителството на САЩ ще предостави проектодоговора и след това преговорите ще продължат.

България иска да подмени своите МиГ-29 и да подобри съвместимостта си със стандартите в НАТО.

Парламентът разреши сделката да надхвърли първоначално одобрената цена от 1,8 млрд лв.

В началото на май стана ясно, че българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. По думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов тогава преговорите ще бъдат в рамките на фиксираната от парламента цена, с уговорката това да не се отразява на способностите на самолетите. 

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1,8 млрд. лева с ДДС.

В началото на май Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
За Грипен си има достъчно европейски аналози, примерно вместо AIM-120 се взема новата европейска ракета Метеор, вместо ракетата за близък бой AIM-9X, можем да вземем Iris-T и тн тн. Дори да изберем американски, пак цената няма да е толкова висока, Чехия закупи 24 броя AIM-120 за 30 млн долара за техните Грипени, а това е по-скъпата ракета, малката ще е по-евтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Наивнико чета и прочитам, че американското правителство се очаква да предложи цена на сделката 1.2 милиарда долара. Колкото до посочените параметри те са хипотетични и определят горната граница на възможното оборудване и цена на сделка. Как ти се вижда, че в тази цена е включено и бъдещи подобрения? Одобрението на конгреса е политическо. На Индонезия(и не само на нея) не и разрешават и няма да и разрешат да закупи Ф-16 по политически причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 4 години
Стоенчо айде стига се мята на абразурата:http://***.pan.bg/view_article-1-480174-ofertata-na-sasht-za-8-iztrebitelya-F-16-blok-70-e-za-292-mlrd-leva-bez-dds.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Според мен на България не и трябват нито F-16 нито Gripen. След като на военния министър и особено на президента им се играе на войници, по-добрия избор наистина е F-16. Gripen-на който ни предлагат би дошъл без половината снаряжение и системи. Тях отново трябваше да купуваме от САЩ. Общата цена нямаше да е по-различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 7
Achtung
преди 4 години
2.9 млрд лева без ДДС (3.5 млрд лева с ДДС), сравнени с офертата на Грипен за 1.5 млрд лева без ДДС, (1.8 млрд с ДДС) значителна разлика, а уж беше съвсем малко по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 4 години
то па един материал.... преписал е мнението на оня душевноболния добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
bocman
преди 4 години
А за "Офсет-а" нещо споменавали се? Май НЕ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
а извинявай , събирал си материал :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
мдааа ... няма я онази засекретеност в българо-руските военни договорки :))) ... защо трябва да научаваме от чуждите агенции по сигурност какво искаме да закупим по боекомплекта ... толкова ли е сложно :))) ... по хамериканските форуми и сайтове на техните агенции има пълен ценоразпис на всичките разходи ... боекомплекти , разходи по поддръжка , даже заплатите на персонала :))) ...ама у нас атавистичните белези на потайността от съветЦко време нямат лечение ... на който му е интересно има пълен списък на поръчката с коментар в аеропресс-бг ...АВВА губиш се ... вече 1 час не си коментирал ... ?!? да не те тръшнал някой скоротечен вирус ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още