IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания: Още нямаме финално решение за Huawei

Страната изслушва позициите на свои съюзници

13:52 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания не е взела финално решение дали да използва технологии от китайската компания Huawei Technologies при изграждането на своята 5G мрежа. Това коментира министърът по сигурността Бел Уолъс, цитиран от Ройтерс.

„Правителството все още не е стигнало до решение на това как да процедира с инфраструктура, която е потенциално слаба или може да бъде използвана от други страни за шпионирането ни“, заяви той пред BBC Radio.

По думите на Уолсън властите във Великобритания „слушат своите съюзници в „Пет очи” - разузнавателния пакт между Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати, както и европейските партньори.

„Ако искаме да позволим на хора достъп до нашите пазари, трябва да кажем, че има правила“, категоричен е той.

Huawei се сблъсква със сериозни проблеми в САЩ, където администрацията на президента Доналд Тръмп вкара компанията в черен списък. По този начин тя не може да участва в изграждането на 5G мрежата в страната, нито да купува американски технологии.

Същевременно Тръмп призовава съюзниците на САЩ да последват стъпките на страната му и да въведат подобни мерки. Европа няма единна позиция по въпроса, а Европейската комисия остави държавите членки сами да решат как да процедират по отношение на китайския гигант, който е и лидер в производството на телекомуникационно оборудване в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още