IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи се класираха на международно състезание за автомеханици

Теоретичната и практическата подготовка на български ученици им извоюва челни позиции на Young Car Mechanic в Полша

15:14 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Automedia</em></p>

Снимка: Automedia

Международно състезание Young Car Mechanic, организирано от Inter Cars S.A., е предназначено за ученици от професионални технически гимназии и цели да популяризира професията на автомобилния механик сред младите. Състезанието се проведе в Полша, като страната ни бе представена от Кристиан Александров, Николай Петаларев и Ерен Осман от ПГМТ „Владимир Комаров“, гр. Силистра , който спечели отличието "Най-добър млад автомеханик в Европа". Какви са резултатите от участието на българските ученици, коментираха пред  Bloomberg TV Bulgaria техните преподаватели.

„Young Car Mechanic ми направи впечатление с добрата организация и факта, че до последния момент не се знаеше какви ще бъдат задачите за всички отбори, гостуващи и домакини. Състезанието се проведе при честни условия. Имаше и съдействие от страна на домакините“, разкри инженер Божидар Божиков, учител на Кристиан Александров от ПГТЕ „Хенри Форд“ – гр. София.

Според инж. Георги Гергов, учител на  Николай Петаларев от ПГМТ „Цветан Лазаров“ – гр. Пловдив, ценно е завоюваното първо място в това състезание от българин, а неговият ученик се е класирал на 10-то място индивидуално. „За мен това са високи резултати и аз съм доволен", заяви преподавателят.

По думите на Николай Петаларев материалната база, инструментите и техниката на полските домакини са били на изключително високо ниво. „Задачите бяха пет на брой, като се работеше със специализирани инструменти и нови технологии“, каза ученикът.

Другият участник в състезанието Кристиан Александров разкри, че най-трудна е била първата му задача. „С такава система досега не бях работил и ми беше трудно да намеря това, което ми трябва", уточни ученикът от ПГТЕ „Хенри Форд“ – гр. София.

"Подоготовката започва още през септември. Състезанието е на ниво училищен кръг. Всяко училище организира вътрешно състезание. Оттам се избират хората в следващата степен, регионално състезание, след това национално. През целия този период се занимавахме с подготовка", посочи различните етапи преди международното състезание инженер Божиков.

Инженер Гергов подчерта, че един добър млад автомеханик трябва да бъде подготвен теоретично, а „впоследствие и тактически“.

„Да бъде сръчен, да мисли бързо, да решава проблемите на момента", заяви преподавателят и сподели, че материалната база в чилището е „малко остаряла, но имаме сервизи и партньори, където се наблюдава добро оборудване за практики, поясни той. – Всички сервизи изпитват глад на кадри в тази професия и пред нея има бъдеще.“

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още