IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години след Тянанмън Китай е по-авторитарен, но и много по-успешен

Събитията в Пекин от 1989 г. са може би по-важни в исторически план от падането на Берлинската стена

13:23 | 04.06.19 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В САЩ и Европа 1989 година се свързва с падането на Берлинската стена. Но има и друга 1989 година. Пет месеца преди да рухне стената, китайската армия нахлу на площад Тянанмън и смаза студентското движение за демокрация (с цената на стотици или дори хиляди жертви – бел. ред.) Днес се навършват точно 30 години от това кърваво събитие, припомня Гидеон Рахман във Financial Times.

От западна гледна точка тогава драматичните събития в Берлин изглеждаха по-значими глобално. Китай бе просто една страна, макар и голяма. Тя все още бе бедна и неразвита. Империята на Съветския съюз, който бе втората суперсила по време на Студената война, се срина. Студената война свърши. Западът победи. Демокрацията победи. Смяташе се, че в исторически план Берлин със сигурност има по-голямо значение от Пекин.

След тридесет години обаче това вече може би не е така. Сега можем да допуснем как бъдещите историци заключават, че най-важното събитие на 1989 г. е било потушаването на бунта на площад Тянанмън. То осигури контрола на комунистическата партия върху властта, който направи надигащата се сила на 21 век автокрация, а не демокрация.

Китайската автокрация вече не изглежда аномалия. Глобалното разпространение на демокрацията, което изглеждаше необратимо през 90-те, се оказа, че не е такова. Последният доклад на Freedom House, който следи политическите свободи по света, прави тъжни констатации. През февруари той установи, че 2018 г. е 13-та поредна със спад на свободата в глобален план, като предупреди, че демокрацията е в отстъпление.

След падането на Берлинската стена западните интелектуалци бълваха материали за триумфа на либералната демокрация, като прочутото есе на Франсис Фукуяма за „края на историята”, публикувано през 1989 г., а после превърнало се в книга.

Днес най-добре продаваните книги имат заглавия като „За тиранията” и „Как демокрациите умират”. Тези страхове за демокрацията често имат повече общо със събития в самия Запад, по-конкретно избирането на Доналд Тръмп, отколкото с развитията в Китай. Но промяната в настроенията на интелектуалците също представлява мълчаливо признание, че Китай е постигнал това, което изглеждаше невъзможно през 1989 г.

По време на еуфорията, последвала падането на Берлинската стена, коненсусът сред елитите на Запад бе, че рухването на Съветския съюз е доказало, че автокрациите не могат да успеят икономически. От това следваше, че Китай или ще стане демокрация, или ще се провали икономически, както повеляваше тогава хегемонията на западния либерализъм.

Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Успокой се. Побългаряването на Китай е вход : "През последните пет години броят на трудоспособното население на възраст между 16 и 59 години е намалял с 20 милиона души. При тези темпове броят на трудоспособните китайци ще спадне от 925 милиона души през 2011 г. на 700 милиона души през 2050 година. Тогава всеки трети китаец ще бъде пенсионер. Средната продължителност на живота в страната е цели 77 години, а доходът на глава от населението е съизмерим с този на една България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 18
bgMan
преди 4 години
1 милион души от ККП буквално са заробили останалите 1,5 милиарда китайци. Като се добави и това че заради демографската политика през последните 30-40 години те успяха да се докарат дотам населението им да намалява плюс крайно недостатъчните наличности в пенсионните фондове.... това китайско статукво едва ли ще издържи още 50-60 години. Отчаяно се нуждаят от ежегоден голям икономически растеж но ако им резнат клона, на който така удобно са се настанили кризата им ще бъде в епични размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 18
Sokratus
преди 4 години
Ако пък направим сравнение с Японците, те за 30 години от 1960 до 1990 година са забогатяли с 53 пъти! Или с цели 86% повече от Китайците!Явно ККП е доста корумпирана за азиатските мащаби!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 18
Sokratus
преди 4 години
Когато разглеждаш успеха на КНР, без да го сравняваш е наистина впечатляващ! Но ако почнем да го сравняваме нещата почват да се променят в отрицателна за тях посока! Едно хубаво сравнение е с Република Корея! (Сравнение по БВП на глава от населението по сегашни $)Корея 1972 - $324 2002 - $12783. Или нарастане около 39.5 пъти за 30 години!Китай 1989 - $311 2019 - $8827. Или 28,5 пъти за 30 години!Или с други думи казано, ККП е изяла онези 10 пъти от всеки китайски гражданин! И тези успехи са постигани и друг път от азиатски икономики.Но пред Китай предстои да мине границата на развита държава, което може и да не се случи!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
Тва дет си изфабрикувал треа при чайниците да напуснат, пукалдясат, бастърдисат и кво ли още не поне едно 500млн. за да е съизмеримо с нашия погром .... да си видел нещо такова при тех ммм ?http://worldpopulationreview.com/countries/bulgaria-population/Bulgaria Population GrowthBulgaria's population continues to decline since its peak of 9 million in 1986. With a high death rate, low birth rate, and negative net migration, the decline is expected to continue throughout the 21st century. Interestingly, Bulgaria (along with Latvia) is one of only two countries with a lower population today than in 1950.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 11
michaelis12
преди 4 години
веднага ти отговарям, при едните има ПОЛОЖИТЕЛНА раждаемост макар и ниска, първи в света по население, те могат си го позволят, яяяя погледни ваща демокрация у нас и ако намериш ЕДИН ДЕН положителен приръст след 1989та ела ми се обади пак с твойте идиотщини .... http://worldpopulationreview.com/countries/Rank Country 2019 Population 2018 Population Growth Rate Area 2018 Density1China1,420,062,022 1,415,045,928 0.35%9,706,961 km
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Напускат богатите или тия, кои на запад могат да правят повече пари.А какво е Чайнатаун?Има там геейпаради и няма надписи + само китайска култура?Запада за богатите БЕШЕ добро място за харчене на пари.Сега след пленената щерка на Ху***вей - само *** би се набил в нещо, накоето руснаците викат:ДУРДОМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 25
zelka007
преди 4 години
всичко хубаво си го написал , а как ще обясниш , защо китайците продължават да напускат поднебесната империя и раят създаден за тях от партията , като продължават да предпочитат сашевците и прочие западни пропаднали режими ... http://metrocosm.com/global-immigration-map/нетна емиграция за китай само за последните 5 години (2010-2015) минус 835.388защо толкова усърдно напускат ?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
red6
преди 4 години
И успехите му се множат:https://***.zerohedge.com/news/2019-06-02/domino-2-chinese-bank-105-bn-assets-verge-collapse
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 17
michaelis12
преди 4 години
..... китайската армия нахлу на площад Тянанмън и смаза студентското движение за демокрация (с цената на стотици или дори хиляди жертви бел. ред.) ...--------------------------------------------------------------------------------т.е. Цветната Революция не е успяла, знаеме ги вече тия студентски движения, армии за освобождение, Майдани, Времето е наше - 45 години стигат и прочее ама тия нема как да бъдат излъгани, просто са Западот воден от Сашевци ше духххат супляка как викаше чичовото на Пената ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още