IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 години след Тянанмън Китай е по-авторитарен, но и много по-успешен

Събитията в Пекин от 1989 г. са може би по-важни в исторически план от падането на Берлинската стена

13:23 | 04.06.19 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В САЩ и Европа 1989 година се свързва с падането на Берлинската стена. Но има и друга 1989 година. Пет месеца преди да рухне стената, китайската армия нахлу на площад Тянанмън и смаза студентското движение за демокрация (с цената на стотици или дори хиляди жертви – бел. ред.) Днес се навършват точно 30 години от това кърваво събитие, припомня Гидеон Рахман във Financial Times.

От западна гледна точка тогава драматичните събития в Берлин изглеждаха по-значими глобално. Китай бе просто една страна, макар и голяма. Тя все още бе бедна и неразвита. Империята на Съветския съюз, който бе втората суперсила по време на Студената война, се срина. Студената война свърши. Западът победи. Демокрацията победи. Смяташе се, че в исторически план Берлин със сигурност има по-голямо значение от Пекин.

След тридесет години обаче това вече може би не е така. Сега можем да допуснем как бъдещите историци заключават, че най-важното събитие на 1989 г. е било потушаването на бунта на площад Тянанмън. То осигури контрола на комунистическата партия върху властта, който направи надигащата се сила на 21 век автокрация, а не демокрация.

Китайската автокрация вече не изглежда аномалия. Глобалното разпространение на демокрацията, което изглеждаше необратимо през 90-те, се оказа, че не е такова. Последният доклад на Freedom House, който следи политическите свободи по света, прави тъжни констатации. През февруари той установи, че 2018 г. е 13-та поредна със спад на свободата в глобален план, като предупреди, че демокрацията е в отстъпление.

След падането на Берлинската стена западните интелектуалци бълваха материали за триумфа на либералната демокрация, като прочутото есе на Франсис Фукуяма за „края на историята”, публикувано през 1989 г., а после превърнало се в книга.

Днес най-добре продаваните книги имат заглавия като „За тиранията” и „Как демокрациите умират”. Тези страхове за демокрацията често имат повече общо със събития в самия Запад, по-конкретно избирането на Доналд Тръмп, отколкото с развитията в Китай. Но промяната в настроенията на интелектуалците също представлява мълчаливо признание, че Китай е постигнал това, което изглеждаше невъзможно през 1989 г.

По време на еуфорията, последвала падането на Берлинската стена, коненсусът сред елитите на Запад бе, че рухването на Съветския съюз е доказало, че автокрациите не могат да успеят икономически. От това следваше, че Китай или ще стане демокрация, или ще се провали икономически, както повеляваше тогава хегемонията на западния либерализъм.

Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 23
michaelis12
преди 4 години
Неолиберастите (Тачер/Рейгъновото движение) се опитаха да напраят и там "Перестройката" кат у нас и СССРа, но Чайниците не са нация от оня ден глуппаци кат нас и "съветските ни другари", а са държава на 5000 години, за тва тоя дирижиран цирк със от Запада "студентския протест" на Тянанмън не успя ми нема и да стане щот тия са пресметнали какво ше стане в бъдещето т.е. видяли са Китай в лицето на Българията в днешни дни с две думи пропаднала, деградирала, остатъчна феодална слугинска територия изчезваща на картата първо като население след което и физичечските граници ще бъдат прекроени ... Тва чайниците няма да допуснат нивга, за тва са суперсила колко и да преписвате тъпотии на килограм от Либерастната централа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 23
khao
преди 4 години
ако искате да задминете хегемона трябва да се превърнете в либерална демокрация, някак си ... това е от задължителните условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още