IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Разумната цена за изтребителите е 2 млрд. лв.

Това по никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета, каза, военният министър

15:09 | 04.06.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети F-16 е само рамка, коментира днес във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БНР.

Той добави, че Конгресът на САЩ е одобрил възможността за купуване на цялостен пакет за осем многоцелеви изтребителя F-16.

„Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 млрд. долара. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 млрд. долара, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд. долара“, обясни министърът на отбраната.
Каракачанов припомни, че гласуваната сума от българския парламент е 1,8 млрд. лв., като има варианти „да се отклоним леко“. Според него максималната разумна цена е 2 млрд. лв. и това по никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета“, каза Каракачанов. 

От българското Министерство на отбраната съобщиха, че в момента тече двуседмичен срок, в който правителството във Вашингтон ще предостави проект на договор. В него очакваната цена за придобиване на самолетите с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

Министерството на отбраната поддържа тезата, че ако цената за самолетите е твърде висока и бъде платена, това би застрашило финансирането на проектите за военноморските и сухопътните войски. Допуска се и решение за разговори с други участници в процедурата, уточнява БНР.

В началото на май Каракачанов уточни, че крайното решение трябва да отговаря на българските финансови възможности, а плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти.

Правителството на България е поискало да купи 8 самолета F-16 и допълнително оборудване, радари, оръжие, ракети, комуникационно оборудване, софтуер, резервни части и др. за тази сума.

В пакета, освен осемте самолета с пълен комплект въоръжение въздух-въздух и въздух-земя, са включени всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи, съобщи Министерството на отбраната.

Това е максималната финансова рамка на проекта за новия многоцелеви изтребител. Според мейла до медиите на МО до 2 седмици правителството на САЩ ще предостави проектодоговора и след това преговорите ще продължат.
България иска да подмени своите МиГ-29 и да подобри съвместимостта си със стандартите в НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 5
concrete2
преди 4 години
Не ни трябват никакви самолети ....Грандиозната инвестиция за България на стойност 1 милион евро отнесена към сделка с изпълнение след 2 години и аванс 100% за някакви безполезни самолети !!!! Аман от продажни политици И от кой ще ни пази тази авиация ???? Евентуално от Македония , само на нея ще можем да и се опънем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Хапчетата. Редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Най-накрая се решиха! Най-добре да няма отклонения! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
forexar
преди 4 години
има варианти да се отклоним леко ! В смисъл да заобиколим правилата ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
По всички теми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Той политика е като журналиста - нищо не е специализирал,но смело и безотговорно пише и говори по спуснатите опорки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Minka
преди 4 години
A Цецо кво каза? Или на него вече не му дават да казва? И тъй като той беше най-големия радетел на сделката и плюеше президента наляво надясно, май накрая ще вземем СААБ. Само се чудя Цецко откъде разбира толкова от самолети? Да не би покрай тях да искаше да вземе и някоя офис сграда? С асансьори разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Е то като си купиха вертолети Кугър, нещо май забравиха да им купят джепането и неа и до сега с к'во да пуцат!!!Вярно, чудни са за панорамни разходки над Черно море!Тъй ша а и с тия Ф-ове > никакви индикации за разлика... пари к'ат вестници!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
многодобре
преди 4 години
...пари на вятъра! ...купете си вертолети. Така ще можете да джъткате на лево и на десно всичките вие дебели, изкуфели и продажни политичета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още