Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не социализъм, а по-умен капитализъм

Пазарът не винаги е прав, но това не означава, че трябва да преминем към планова икономика

   1| 2    
1
 
0
 
11
ivailojelyazkov до: ABBA
преди 1 месец
МУРДЖО!!!!!!
https://russialist.org/at-least-twice-as-many-russians-now-living-in-poverty-than-moscow-suggests-gontmakher-says/
3
 
1
 
10
преди 1 месец
т.е. айде пак напред към 1985 та година другарки и другари ... ние там вече сме били Преписвачев питай ваще за кво стааше въпрос ....
1
 
6
 
9
Sakamano до: mick
преди 1 месец
При социализма викаш, печатане няма?
5
 
8
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Капитализмът без печатане на корем е добър само за мааалка част от хората 10% да речем. Останалите работят за да са добре тия 10%. Развитите държави - печатат яко и реално източват останалите 6 милиарда. Единствено социализмът успя само с вътрешни ресурси да постигне доста добро ниво на развитие.
1
 
5
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
доста добра статия... една от малкото такива в тоя сайт. Не съм чел нищо от Джон Кенет Галбрейт, но определено разбиранията ми съвпадат с неговите. Ето какво ще чета тоя уикенд !

6
 
6
 
6
преди 1 месец
В днешно време е модерно западняците да се правят на социалисти.
Те надменно пропускат поуките от проведените в източна Европа 45-годишни социални експерименти и СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НА ТЯХ ТОВА НЯМА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ!
Нищо не можем да направим, но имайки предвид психологическия модел на изграждане на западната личност, мога да прогнозирам, както и на изток, така и на запад СОЦИАЛИЗМА ЩЕ ИМА СХОДНИ ПРОЯВИ И РЕЗУЛТАТИ...
10
 
10
 
5
Sakamano до: Mohave __
преди 1 месец
Не търси смисъл в коментарите на studioaa. Опитва се да философства за социализъм и капитализъм, ама нещо не му се удава.
9
 
3
 
4
ABBA до: studioaa
преди 1 месец
Щом има балъци да колекционират зелени хартийки с холивудско покритие - така ще е....

Всякакви такива фокуси ще са възможни, балъци да има:

https://usdebtclock.org/
4
 
9
 
3
Mohave __ до: Mohave __
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Исках да кажа , че там където има пазарни правила , няма нужда от повече мисъл .
13
 
17
 
2
преди 1 месец
Твърденията за това, че "Пазарът не винаги е прав" са практически недоказуеми. А това, че се уповавате на Кейнс като доказателство за такива твърдения всъщност представлява логическо противоречие от типа argumentum ad verecundiam и това "доказателство" трябва да бъде зачеркнато. Корпорациите винаги са създадени директно или индиректно от държавната власт и затова те имат игромно влияние върху политическите решения. А какво създава монопола - субсидиите и регулациите уж за общественото благо, а реално за да обслужват шепа специални за властта личности. Да погледнем например към коппанията "Тесла", за почти 20 години съществуване това нещо не е спечелило и 1$ и "изгорило" поне 100 млрд. $ държавни субсидии или парите на заблудени наивници вярващи в зеленото бъдеще. Това чудо не трябва изобщо да съществува. Като сравним това с останалите корпорации, на почти всичките основния им приход е или държавна субсидия или приятелска регулация като gdpr, която им гарантира приходи от граждани, които са принудени да купуват услугите им против волята си. Има и трети вид корпорация, която отново няма приходи и се издържа от наличието на евтини заеми, с които да плаща старите си дългове и уж да развива нещо. Това много хитра форма на индиректна държавна помощ, при която държавата уж за да "стимулира икономиката" граби парите на гражданите си чрез инфлация и ги налива в бюджета на пирамидата, уж за да се запазят някакви си работни места. Това е все едно да плащаш на работник, който копае безсмислен ров, за да запазиш работното място на друг работник, който е зает да зарива обратно създадения ров и всичко това в името на пълната заетост. Държавата и фалшивите пророци като кейнс са виновни за всичките проблеми без изключение.